След 30 септември пътищата няма да могат да се поддържат. Няма да има дори аварийни ремонти, каза Караджов
Очевидно вече сме в предизборна кампания, след като ПП се упражняват върху пътища. Това е добре познатия рефрен на тяхното предизборно говорене. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов и попита защо министър-председателят контролира плащанията към АПИ и кой има интерес от това.

Пресконференцията в МС не е нищо повече от един жалък опит на Кирил Петков и на "Продължаваме Промяната" да прехвърлят проблема от болната глава на здравата, посочи Караджов.

Петков: Очаквам министър Караджов незабавно да освободи председателя на АПИ

Министърът даде отговор на въпроса защо АПИ отмени обявените обществени поръчки. "Не АПИ отмени обществените поръчки за текущ ремонт и поддръжка. Те бяха отменени с 6 последователни решения на Комисията за защита на конкуренцията в резултат на обжалване на самата конкурсна документация, т.е избщо тези процедури не са могли да стигнат до подаване на оферти, нито до избор на изпълнител".

МС сигнализира: АПИ е прекратила всички нови поръчки за ремонт и поддръжка на пътищата

Според Караджов по-интересни са мотивите на КЗК за отмяна на процедурите и защо прекратява тези процедури. "От мотивите става ясно, че онези условия, които сме посочили в тях са изключително рестриктивни и в полза изключително и само на държавата. В случая сме защитили държавния интерес, което според КЗК е прекомерно и нарушава правилата на конкуренцията, но да защитаваш интереса на държавата и да търпиш обвинения, че помагаш на мафиотските крадливи фирми - както ги нарича Кирил Петков, това ще е някаква страшна инвенция в историята да съм направил - хем да ги ограничавам, хем да ги толерирам", коментира Караджов.

Андрей Цеков: АПИ поддържа една порочна система

Как се стигна до тези рестриктивни условия и кой е виновен, попита Караджов и отговори на въпросите си. "Виновен е Кирил Петков. Точно в неговия кабинет с експерти от АПИ, когато те настояваха да има максимални рестрикции. Ето го резултатът от това министър-председателят да се меси непрекъснато в начина, по който се провеждат обществените поръчки на АПИ и изобщо в изразходването на парите на АПИ. Този нездрав интерес предполагам, че ще придобие по-реални очертания и защо към днешна дата министър-председателя контролира плащанията към АПИ и кой е кръгът около него, който има интерес от този контрол".

По думите му след 30 септември пътищата няма да могат да се поддържат. Няма да има дори аварийни ремонти. "Договорите се прекратяват автоматично на 30 септември. Тоест на кого да ги възложите. А да възлагате без договор - отивате направо при прокурора. Кой е този смелчага, който ще тръгне да възлага при опасност от наказателно преследване?", заяви Караджов.

"Виновникът за 30 септември се казва Кирил Петков, няма значение какви смехотворни статуси пише във Фейсбук, той изобщо не си спомня фактите", каза Караджов и продължи: "с такова отровно политическо говорене в публичната среда на Кирил Петков са спрени всички магистрали - "Хемус" не се работи, Видин - Ботевград - не се работи, Кресна - няма да се работи".

По-добре Петков да бъде по-внимателен кого назначава, каза още Караджов.