Пътните строители отново протестират. Началото бе дадено на площада пред Народното събрание, точно в 09:00 ч. и с шествие на Околовръстния път в района на Казичене.

Георги Димитров

Протести има на 20 ключови места в цялата страна, като се предвижда и затваряне на отсечки, които до петък тази седмица то ще бъдат в рамките на 1 час.

Георги Димитров


Пътностроителни фирми от русенско се включиха в националния протест на Българската браншова камара "Пътища", като блокираха международния път Е79.

Пътностроителни фирми от русенско се включиха в националния протест
БТА

Протестиращите затвориха между 10:00 ч. и 11:00 ч. движението от и към Варна на АМ "Хемус". 

БТА

В същия час е блокиран и пътен възел „Белокопитово“ при Шумен.

Георги Димитров


Представители на пътностроителните фирми от област Стара Загора се включиха в националния протест, организиран от  Браншовата камара "Пътища". За час те блокираха едното платно на южния изход на Стара Загора в посока автомагистрала "Тракия".

Пътните строители затвориха кръговото кръстовище на Пазарджишко шосе на изхода на Пловдив в 10:00 часа и така се включиха в националния протест на строителните фирми. Тежка техника на фирмите "Европейски пътища", ПИМК и "Трейси груп" започна непрекъснато движение по кръговото, като по  този начин блокираха преминаването на други автомобили. В зелената площ на кръстовището се събраха строителни работници, които издигнаха плакати с искания за изплащане на дължимите от държавата средства: "Искаме си дължимото - нито повече, нито по-малко", "Инфлацията се бори с инвестиции", "Спрете геноцида над строителните фирми".

Пътностроителни машини от парка на хасковското дружество "АБ" забавиха трафика на шосето Хасково - Димитровград, част от отсечката на I-5 Русе - Маказа, в знак на протест. Браншовиците протестират срещу неразплатените пари за пътно строителство, ремонти и поддръжка.

Превозните средства се подредиха в трите ленти на пътя и започнаха обиколки с бавна скорост от кръговото кръстовище до завод "Язаки" до пътния възел с магистрала "Марица" и обратно. Заради натовареното движение след тях се образува опашка от около километър. В трафика попаднаха и румънски туристи. Край пътя пък с плакати в ръце излязоха около 30 души от персонала на дружеството.

Със самосвали на пътно-поддържащата и строителна фирма "Громахолд" с надути клаксони протестираха край Благоевград. С бавен ход самосвалите обикаляха между двете кръгови – това в края на магистрала "Струма" и второто на Е-79. Протестът, затруднил движението по пътя към ГКПП Кулата и Банско

Ето и пълния списъка на пътните артерии, по които движението ще бъде спряно днес и в следващите дни:

Видин кръстовище на I-1 и II-11
Ловеч - Път II-35
Русе Път I-5 km 18+300
Шумен Пътен възел "Белокопитово"
Бургас съоръжение обход Бургас
Път I-5 кръстовище Крепост
Пловдив кръгово движение I-8; II-86
Перник I-6 светофар при с. Драгичево
София служебен вход Народно събрание
Благоевград П.В. Благоевград юг
Чепеларе Път II-86 Проглед
Плевен Пътен възел I-3 и III-305
Монтана - кръгово кръстовище начало проход Петрохан
Велико Търново Път I-5 при бензиностанция Ромпетрол
Път I-1
Търговище I-4 Кръгово кръстовище при бензиностанция ОМВ
AM Хемус - вход/изход гр. Варна
Кръстовище на път II-82 и III-822
София II-18
I-5 Стара Загора

Протестите пред парламента ще са целодневни. В зависимост от развитието на ситуацията ще бъде взето решение за евентуална промяна и засилване на протестите.

Георги Димитров

От 30 септември ще спре поддържането на пътищата, ако парламентът не върне правомощията по поддържането на републиканските пътища там, където са конституционно вменени - Министерски съвет, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Това предупреди председателят на Българската браншова камара "Пътища" Стефан Чайков.

Припомняме, че на 20 април парламентът разреши на АПИ да заплати от утвърдения си бюджет за 2022 г. 50 процента от изпълнените дейности по превантивно, текущо и зимно поддържане и за ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации. Според приетото решение, останалите 50 на сто от всички финансови задължения на агенцията, възникнали по изпълнени дейности, сертифицирани до момента на влизането му в сила, се извършват след решение на Народното събрание и въз основа на доклад, изготвен от междуведомствената работна група и становище на Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Георги Димитров

"Ако Народното събрание (НС) не промени в оставащите си дни решението от 20 април, на 30 септември България ще се озове като единствената съвременна държава в света, която няма поддържане на своите пътища. Със сегашното решение на Народното събрание и при факта, че на 30 септември няма да има ново НС, нито могат да се удължат сега действащите допълнителни споразумения, нито може да се възлага на когото и да било каквото и да било, тъй като физически няма да може да се провеждат процедури и да се избира нов изпълнител", каза Чайков. По думите му това ще рефлектира и върху зимното поддържане, което започва обикновено между 1 и 15 ноември.

"Забавянето на плащането ще доведе до лични неустойки за над 150 млн. По 3000 км не се извършват никакви дейности в момента", посочи Чайков. Освен това поради неразплащане някои изградени част от мостови съоръжения ще трябва да се разрушат и ще трябва да се изградят отново, защото ако някои предварително напрегнати греди не се натоварят с плочи, те трябва да бъдат демонтирани, обясни той.

Стефан Чайков посочи, че браншът претендира за около 720 млн. лева. По над 270 отсечки не се извършват ремонти. Той обаче подчерта, че не това е акцентът на предстоящия протест на пътните строители, въпреки че за фирмите е важно да се получи разплащането. Според него при срещите, които са се провели най-вече с представители на Министерството на финансите, от ББК "Пътища" са наясно, че няма желание и политическа воля това разплащане да се случи. Затова, според Чайков, е важно решението "да излезе от НС и да влезе в Министерски съвет (МС)", за да може при следващо правителство да се водят експертни разговори с ресорните ведомства.