Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов съобщи пред журналисти, че предложението на министерството е увеличение на тол таксите да влезе от 1 юли тази година с преходен период от 6 месеца, в които увеличението ще е само една втора от първоначално предложеното. От 1 януари догодина увеличението на тарифата на тол таксата ще бъде в предложения пълен размер.

"Запазвам позицията си, че цялата второкласна пътна мрежа трябва да влезе в обхвата на тола и да бъде таксувана, което означава, че който използва магистралите, пътищата първи и втори клас, да плаща - както тежкотоварните, така и лекотоварните автомобили", заяви Караджов след срещата с представителите на превозвачите.

"Ние дадохме редица предложения, от които само това беше прието - за стъпаловидно въвеждане на тол таксите, за всичко останало ние не срещнахме разбиране", коментира пред журналисти Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

Той допълни, че по отношение на пътищата втори клас, които ще бъдат толувани, българският гражданин ще го усети по джоба си следващите два-три месеца, защото това ще рефлектира върху всички стоки, които се превозват с камиони.





 
БТА