Капитанът на задържания наш кораб в Грузия се изправя пред съда
Капитанът на задържания наш кораб в Грузия се изправя пред съда / netinfo

Очаква се съдът в град Поти да гледа мярката за неотклонение на Петър Атанасов, капитан на българския кораб "Булмаркет 1", който беше задържан от грузинските власти на 29 октомври, съобщи говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев.

Корабът "Булмаркет 1" беше задържан от властите в грузинското пристанище Батуми заради извършено през септември нарушаване на морската граница на Грузия. По данни на грузинската служба за брегова охрана на 8-9 септември корабът е навлязъл незаконно в териториалните води на Грузия и е пребивавал в пристанището Сухуми, Абхазия. На борда на "Булмаркет 1" имаше 13 души екипаж, които са български граждани. Задържан беше само капитанът на кораба.

В присъствието на прокурор, преводач, адвокат и на българския консул в Поти на капитана "Булмаркет 1" Петър Атанасов е било предявено обвинение за незаконно преминаване на държавната граница на Грузия, каза Цанчев.

Очаква се днес следобед да има заседание на съда в Поти, на което ще бъде разгледана мярката за неотклонение на капитана. Принципно съществува възможност той да бъде пуснат под гаранция, но решението е на съда, каза говорителят на външно министерство.

Временно управляващият посолството на България в Тбилиси е имал срещи в МВР и МВнР на Грузия, за да се изясни какви са обвиненията и какви са възможностите за решаване на случая. Българският консул в Поти се е срещал с представители на бреговата охрана. Той е разговарял с капитана на "Булмаркет 1" вчера, както и преди това - веднага след задържането му.

В София заместник-министър Евгения Колданова се е срещала с представители на грузинското посолство. Представители на МВнР ще разговарят със семейството на Атанасов.