Епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев заяви, че грипът се различава останалите респираторни заболявания по краткия инкубационен период. Ето защо за една седмица обстановката може да се промени коренно. Той обясни, че ако в една класна стая с 25 деца, в която не се проветрява и има болно едно дете, до 24 часа то ще зарази още пет.

Към момента на 10 000 души у нас са регистрирани 148 случая на грип. В Смолян заболелите са 200 на 10 000. Най-много болни от респираторни заболявания и грип има в Габрово, следван от Бургас и Пазарджик. В София данните са за 84 заразени на 10 000, според представени данни от Кантарджиев.

Смолян е в грипна епидемия от днес

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести от около 350 изследвани проби 57 са с грип АH1, 12 са AH3,

„Има разлика в лечението на различните видове грип. Антигрипните лекарства, които приемаме в първите часове на заболяването, действат до 48 часа. Най-добре от тези медикаменти се повлиява грип А. Епидемията в момента е точно от този щам”, уточни Кантарджиев. По думите му особеност на грипа АH1N1 е, че от него боледуват повече деца.

„Сред децата най-много са аденовирусите, които предизвикват възпаления на носа и гърлото. На второ място е вирусът, който предизвиква бронхиолит” каза още епидемиологът.

Кантарджиев добави, че случаите на заболели едновременно от грип и А и Б са изключения, както и заразените от грип и COVID.

„Няма да бъде изпуснат моментът за въвеждане на грипна ваканция”, категоричен е Кантарджиев.

Кантарджиев каза, че месец след прекарано заболяване имунитетът е все още слаб.

Според официалните данни случаите на варицела намаляват за сметка на тези на скарлатината- в сравнение с миналата година. 
NOVA