Камен Костадинов смята, че е подслушван - нарече лъжа тезата за покупка на гласове в Галиче
Камен Костадинов смята, че е подслушван - нарече лъжа тезата за покупка на гласове в Галиче / снимка: БГНЕС

Камен Костадинов отрече да е имало схема за покупка на гласове във врачанското село Галиче, като нарече лъжа твърденията, че е спонсорирал местния пенсионерски и ловен клуб. В интервю за Дарик депутатът от ДПС изрази съмнения, че е подслушван и попита в какво процесуално качество служебният министър Йордан Бакалов цитира част от негов телефонен разговор с колега.

Вчера вътрешният министър заяви, че има действащи политици, които са организирали покупка на гласове. Въпреки че отказа да посочи конкретни имена, по повод телевизионен репортаж за търговия с гласове министърът посочи водача на листата на ДПС в района Камен Костадинов като човек, „уредил спонсориране в Галиче".

Заплашителният тон не бил подходящ за вътрешен министър

Костадинов изрази учудване от тона на служебният министър на вътрешните работи като цитира думите му: „Нали се сещате, че докато съм служебен министър на вътрешните работи, това лице било то и народен представител, нека да се опита да ми зададе актуален въпрос или питане, какво ще му се случи!".

„Този махленски, заплашителен тон не е много подходящ за министър на вътрешните работи, особено за човек, който има четири парламентарни мандата зад гърба си", коментира Камен Костадинов.

Депутатът обясни, че е коментирал със свой колега депутат по телефона си да задава въпроси на министъра. „В този разговор съм изразил намерение да попитам по какъв начин са подбирани лицата, на които са правени предупредителни протоколи преди изборите, защо в голямата си част това са партийни активисти на ДПС", каза още той.

Депутатът: Откъде министърът знае какво съм говорил с колега?

„Тук го питам той в какво процесуално качество знае за тези разговори и за съдържанието им. Интересно е откъде г-н Бакалов е научил за това мое намерение, тъй като съм го споделил с мой колега. Ако това е било в рамките на съответната процедура, ако по отношение на мен е имало СРС и то е в рамките на закона, нямам нищо против", каза Костадинов, който потвърди, че има съмнения за подслушване.

„Странно е - разговорът, който води е доста витиеват и безадресен. Не казва, че става въпрос за мен, но малко по-късно цитирайки ме, става ясно, че аз съм бил в комисията за контрол на службите за сигурност", допълни депутатът.

Предимно активисти на ДПС били предупреждавани с протоколи

Той поясни, че не е бил търсен от органите на реда преди и по време на кампанията. „Мен не са ме търсили, но много от моите колеги от ДПС по места бяха привиквани, бяха им правени предупредителни протоколи съгласно Закона за МВР", каза Костадинов. Според него, когато тези действия се правят „предимно и само на хора, свързани с ДПС, това вече създавало усещане за политически натиск".

Някой да каже кои са лицата на ДПС в ръководството на МВР, призова депутатът. Камен Костадинов нарече „неверни и манипулативни" твърденията на зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, който отново вчера в коментар по повод разследването на търговията с гласове заяви, че „МВР беше основно в ресора на ДПС, то беше управлявано основно от него".

Не бил спонсор на пенсионери и ловци, дарил преди време на църквата в Галиче

На миналите изборите ДПС е спечелило в село Галиче 396 гласа, а сега те били 423, напомни Камен Костадинов. „Причината е съвсем обяснима - третият в листата на ДПС, общинският председател на ДПС в Бяла Слатина е родом от Галиче. Там живее той, там живее цялото му семейство и половината от селото са му братовчеди. В тези 423 гласа може би има над 200 преференции за третия в листата", каза депутатът.

На въпрос колко е струвал резултатът на ДПС в селото, Камен Костадинов беше категоричен, че не е правил спонсорства нито на ловен, нито на пенсионерски клуб в Галиче. „Не зная кой е правил това разследване, през тази една година съм организирал да се подмени дюшемето в църквата на селото и да се направят някои дребни ремонти вътре", каза Костадинов, който не помни точно колко е струвало това.