Федералното правителство подкрепя пълноправното членство на България в Шенген
Вътрешните министри на България и Германия посетиха ГКПП – Капитан Андреево“ .

Нанси Фезер, федерален министър на вътрешните работи е на посещение у нас. На Капитан Андреево Калин Стоянов запозна германския си колега с работата на граничните власти на пункта и с дейността на Тристранния център за полицейско и митническо сътрудничество.

"Посещение на германски федерален министър у нас не се е случвало от далечната 2008 г.", заяви министър Стоянов и благодари на Нанси Фрезер за подкрепата й за влизането на страната ни в Шенген.

"За нас това е индикатор, който ни показва, че сме в правилната посока. Искам да уверя всички, че ситуацията по българко-турската границата продължава да е изключително спокойна - от началото на годината границата нелегално са опитали да минат 7 хиляди чужденци, като за същия период на миналата година броят им е бил 27 хиляди. Показахме на нелегалните мигранти, че изобщо не трябва да тръгват насам, защото няма да могат да прекосят границата", добави вътрешният министър.

"За федералното правителство беше от решаващо значение България да изпълни критерии, поставени от ЕК за шенгенското пространство. Според нас тези критерии бяха покрити още миналата година, затова ние категорично заставаме като правителство зад пълноправното членство на страната в Шенген", заяви Нанси Фрезер. Тя подчерта, че "Капитан Андреево" е най-натоварената граница в целия ЕС.

Журналисти от Германия попитаха вътрешния министър за случаите за насилие и нарушаване на човешките права на мигрантите, показвани в техни разследвания от българската граница.

"Мога да ви уверя, че от момента, в който поехме МВР през юли миналата година, такива случаи са единици. Всички случаи се разследват под надзора на специални случаи и нито един случай няма да остане неразкрит, защото искаме да спазваме правата на гражданите", увери Калин Стоянов.

Като тежка репутационна щета за Министерството на вътрешните работи определи вътрешният министър скандала с бившия главен секретар Живко Коцев.

"Нашата задача сега е максимално бързо да оправдаем очакваният на българските граждани и на нашите европейски партньори. Искам да поздравя ДАНС, прокуратурата и комисията за противодействие на корупцията, които през последните месеци бяха остро критикувани. С тази тяхна операция те показаха, че могат да действат в синхрон и да стигнат до най-високите етажи на властта", добави Калин Стоянов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня