Калфин приема великия канцлер на Суверенния военен орден на Малта
Калфин приема великия канцлер на Суверенния военен орден на Малта / netinfo

Вицепремиерът и министър на външните работи ще приеме в Министерство на външните работи Жан-Пиер Мазери – Велик канцлер на Суверенния военен орден на Малта. Той е в България по покана на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии (СВУБИТ), за да му бъде връчена титлата Доктор хонорис кауза на хуманитарните науки.

Великият канцлер изпълнява функциите на премиер, вътрешен министър и министър на външните работи на Ордена. Той отговаря за дипломатическите мисии и за връзката с Националните асоциации на Ордена. Съгласно конституцията, той представлява официално Ордена пред трети страни, съблюдава политиката и координира дейностите на правителството на Ордена.

Негово превъзходителство Жан Пиер Мазери е избран за Велик канцлер от Суверенния съвет (правителството на Ордена) на 16 април 2005 г.

Роден e в Париж през 1942 г. По националност е французин. Завършил е икономика, социални науки и философия в Сорбоната, както и Парижкия факултет по право и икономически науки.

Дипломира се в Харвардския бизнес институт и е доайен на Хагската академия по международно право. Жан Пиер Мазери е “Рицар на Благодатта и Предаността в послушание”. Приет е в Малтийския орден през 1975 година. Поради заслугите си към европейската и християнска култура през вековете, международната общност приема Ордена като суверенен субект на международното право.