Калфин: Предсрочните избори не са добра опция
Калфин: Предсрочните избори не са добра опция / БГНЕС, архив

„АБВ излиза в опозиция, но това не означава, че няма да подкрепяме важните за страната решения".

Това заяви подалият оставка социален министър Ивайло Калфин. Той допълни, че предсрочните избори в момента не са добра опция, но всичко е в ръцете на мнозинството и управляващите.

Ивайло Калфин подаде оставка

На въпрос защо е подал оставка, Ивайло Калфин отговори, че това е било решение на Националния съвет на политическа партия АБВ.

„Тя излезе с решение вчера да предложи на конгреса в неделя да се оттеглим от правителството. И аз изпълнявам това решение", допълни Калфин пред БНТ.

Калфин след оставката: Доволен съм от това, което постигнах

Ето как министърът в оставка обясни защо АБВ се оттегля от властта:

"Още откакто участваме в правителството, имаше гласове в АБВ за това, че там нямаме възможност да реализираме това, което сме поели като ангажимент. Има редица сектори в управлението, които не един път посочвахме, че има забавяне или не са започнали тези промени, заради по-сложния коалиционен характер на правителството. Нарушени бяха принципите на комуникацията, особено в парламента - в последния момент се появяваха законопроекти. Изборният кодекс беше типичен пример - гласуван на второ четене в комисии, преди да влезе в зала започваме отново да го разглеждаме. И се натрупаха такива проблеми, които са свързани с начина, по който се управлява страната и с резултата, който се постига. Това бяха аргументите на колегите. Но аз още съм унесен от инерцията на това, което се случваше в социалното министерство. Там мисля, че свърших доста неща и има още много, които са подготвени, които - надявам се, да продължат".

Бъчварова: Следващият социален министър трябва да бъде от средите на ГЕРБ

"Искам да направя една разлика от политическата оценка, която прави АБВ и начина, по който аз работех с правителството и с премиера. В АБВ не един път са посочвани сектори като отбраната, сигурността, външната, икономическата, енергийната политика... като сектори, в които има очаквания да има доста по-различно развитие. Аз работех комфортно в правителството, имах подкрепата на премиера, работех в екип с колегите ми в областта, в която аз работех", допълни Ивайло Калфин.

На въпрос дали АБВ ще работи съвместно с БСП в опозиция Калфин обясни:

„Подобна работа изисква двустранен процес. Това, което се случи в БСП, честно да си призная е изненадващо и за мен, дава надежди, че евентуално може да има отваряне на диалога и повече сътрудничество, но нека да видим".

Той добави, че досега не е обсъждана кандидатурата му за президент и не би искал да спекулира по тази тема.

От ГЕРБ очаквали подобен ход на АБВ след конгреса на БСП

"Това, което се случва в страната, не прави привлекателна идеята за поредните предсрочни избори. През 2014 г. имаше три правителства в една година. За две години два пъти имахме служебни правителства. Това не води до стабилност, до възможност хората да си планират инициативите. Не може да се сменят непрекъснато правителства, служебни правителства. Предсрочните избори не са добра опция, но всичко е в ръцете на мнозинството и управляващите. Премиерът също призна, че в някои сектори правителството загуби темпо първата година и ако това не бъде наваксано, ме е страх, че ще бъде трудно да се спрат предсрочните избори", каза още Калфин.