Калфин след оставката: Доволен съм от това, което постигнах
Калфин след оставката: Доволен съм от това, което постигнах / БГНЕС, архив

Днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин депозира оставката си пред министър-председателя Бойко Борисов.

Ивайло Калфин подаде оставка

Причина за оставката бе днешното решение на Националния съвет на ПП АБВ да предложи на предстоящия в неделя висш форум на партията да бъде оттеглена подкрепата за правителството на ГЕРБ и да се призоват представителите на АБВ в изпълнителната власт да се оттеглят.

Ивайло Калфин проведе разговор по този повод с министър-председателя Бойко Борисов. Оставката беше приета.

АБВ гласува излизане от властта

Коментарът на Калфин за оставката бе представен от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика: "Оттеглям се от правителството по решение на ПП АБВ. През последната година и половина положих много усилия за това в България да има по-високи доходи, повече работни места и повече справедливост и предвидимост в социалните системи. Доволен съм от това, което постигнах. Остава и още много работа за моите наследници", посочва Калфин.

"Благодаря на премиера за възможността и подкрепата, която ми даде да работя за българските граждани на тази отговорна позиция. Благодаря и на колегите си в Министерския съвет, както и на парламентарните групи, които подкрепяха управлението за подкрепата и за приетите особено важни закони и решени", допълва Калфин.

За работата на министър Калифин досега:

За 18 месеца начело на социалното министерство, вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин успя да проведе успешно пенсионната реформа и реформа в областта на семейното подпомагане.Беше даден старт и на реформата в ТЕЛК и отпускането на инвалидни пенсии. В последните няколко месеца Калфин защитаваше и идеята държавата да осигури място в детска градина за всяко дете и то да бъде безплатно. В същото време обаче той не беше поддръжник на предложението за увеличаване на обезщетението за майчинство през втората година.

Още в началото на управлението на кабинета "Борисов-2", вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обяви пенсионната реформа за приоритет. След продължителни преговори с бизнеса и синдикатите и широко обществено обсъждане, управляващите одобриха плавно нарастване на възрастта и стажа за пенсия при мъжете и жените за трите категории на труд, от началото на 2016 година. През 2037 година мъжете и жените ще се пенсионират на една и съща възраст - 65 години. Като част от реформата беше въведена и пенсионна възраст за полицаи и военни - 52 години и 10 месеца, а за летци, парашутисти и водолази се стигна до компромисните 42 години, които ще нараснат.

Министър Калфин промени и модела за отпускане на детските добавки - сега всяко семейство се подпомага според броя на децата със суми между 35 и 120 лева. Непълнолетните майки получават помощи само в натура, а родителите без брак трябва да декларират, че живеят поотделно, за да докажат, че отговарят на критериите.

В началото на тази година Ивайло Калфин и колегата му от Здравното министерство Петър Москов обявиха началото на реформата в ТЕЛК. Калфин увери, че досега отпуснатите инвалидни пенсии няма да бъдат отнемани, въпреки промяната в критериите за получаването им. Очаква се подготовката на законопроекти, които ще регламентират тази реформа.

Ивайло Калфин настояваше и за осигуряване на безплатни места в детските градини за всички деца.

В изявление до медиите Калфин изрази задоволство от постигнатите резултати в работата си за по-високи доходи, увеличаване на заетостта и стремеж към повече справедливост в социалните системи.