От ГЕРБ очаквали подобен ход на АБВ след конгреса на БСП
От ГЕРБ очаквали подобен ход на АБВ след конгреса на БСП / БГНЕС архив

"Очаквахме, но не мога да кажа, че сме подготвени за подобен ход на АБВ", коментира пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той каза, че са имали подобни разговори с премиера Бойко Борисов по време и след конгреса на БСП.

Ивайло Калфин подаде оставка

"Видно беше, че ще се върви към някакъв такъв ход", посочи Цветанов и добави, че в обкръжението на новия председател на БСП Корнелия Нинова има много лица, които биха искали да има някакъв подобен политически аргумент, за да се търси дестабилизация в страната.

Председателят на ПГ на ГЕРБ посочи, че към настоящия момент след разговорите с Реформаторския блок и с Патриотичния фронт нямат абсолютно никакви притеснения за продължаването на политиката на сегашното правителство.

"В много от случаите не сме разчитали на подкрепата на АБВ, но заради толерантността към партиите, формиращи мнозинството, сме се държали изключително етично и никога не сме минавали границата на невъзможността да продължим напред", отбеляза той, цитиран от БТА.

Цветанов припомни, че преди няколко седмици, когато започнаха проучванията за нефт и газ в Черно море, премиерът Бойко Борисов е алармирал, че на база на това политическо решение и продължаването на подобни проучвания, могат да се очакват политически трусове в страната.

Попитан колко може да остане на власт това правителство, Цветан Цветанов отговори: "Докогато всички, които подкрепят правителството, са искрени".

На въпрос по-близо ли са предсрочни избори, той каза, че сега има повече искреност у тези, които са отговорни за стабилността на държавата - ГЕРБ, ПФ, и частта от РБ, която подкрепя правителството. "Защото най-лесно е да отидеш на избори, но това не е решение на въпроса", добави Цветанов.

АБВ гласува излизане от властта

Председателят на ПГ на ГЕРБ каза, че няма да правят опит да разубеждават АБВ да промени позицията си. "Когато някой си подаде оставката, премиерът почти винаги я приема, защото насила хубост не става", добави още Цветанов по повод решението на Ивайло Калфин да напусне поста си в кабинета.

Относно критиките на АБВ за политиката в енергетиката, той отбеляза, че след приемането на промените в Закона за енергетиката, през последните пет месеца на 2015 г. секторът вече е на печалба и това дава възможност за намаляване на дефицитите, трупани с години. Несъстоятелно е да наречеш това слаба политика, коментира Цветанов.

Той обясни, че сутрешната среща за Изборния кодекс не е била планирана в тристранен формат и не трябва да се търси сензация кой е бил поканен и кой - не.

Цветанов заяви, че темата за президентското вето върху текстовете от Изборния кодекс е отворена. По думите му, най-важното е, че днес ПФ са възприели изключително добре направените предложения от ГЕРБ и от РБ. ПФ се държи най-коректно с подкрепата си за правителството, защото нямат министри, които да ги поставят като условия, допълни той.