Калфин: България ще работи активно като председател на ПСЮИЕ
Калфин: България ще работи активно като председател на ПСЮИЕ / netinfo

България ще работи за задълбочаване на сътрудничеството на страните в Балканския регион и за това регионът да поеме повече отговорност за развитието си, е заявил вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на среща днес в МВнР със специалния координатор на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа Ерхард Бусек.

В съобщение на министерството се посочва, че на срещата е било обсъдено започващото през пролетта на 2007 г. българско председателство на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/. Двамата събеседници са били единодушни, че развитието на региона преминава през задълбочаването на сътрудничеството между страните, без да се губи връзка със политиките и стратегиите на Европейския съюз.

Би било полезно да се помисли за създаване на представителство на Балканските страни в Брюксел, където са базирани основните институции на ЕС, е отбеляза Ерхард Бусек, цитиран в съобщението.

Министър Калфин е посочил, че подготвяната структурна реформа на ПСЮИЕ трябва да използва опита на Пакта за стабилност. България ще бъде активен председател на регионалната инициатива, е посочил българският външен министър. Процесите на Балканите имат собствена политическа логика и тя трябва да се взема предвид при разработването на стратегии за развитие на региона, е допълнил той.