/ БГНЕС
До 2024 година бюджетът за отбрана да достигне 2% от брутния вътрешен продукт. Това се договориха след 4-часово заседание участниците в свикания от президента Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС). Проектите за модернизация на армията да се ускорят, личният състав на службите за сигурност да бъде попълнен и да се изработи нова, по-актуална стратегия за национална сигурност, реши още Консултативният съвет.

КСНС
БГНЕС

Проектите за модернизация на Българската армия трябва да бъдат ускорени, а до края на юни да се изработят планове за това, обяви след заседанието президентът Румен Радев.
 
„Тези проекти трябва да имат своето ускорена реализация. В същото време не трябва да забравяме, че е изключително важно да осигурим поддръжката на техниката, въоръжението, оборудването за личния състав”, каза Радев.

КСНС
БГНЕС


Държавният глава открои четири основни приоритета, по които силовите министри, лидерите на парламентарните партии и шефовете на службите за сигурност са се обединили. Актуализация на стратегията за национална сигурност, преодоляване на недостига на личен състав в армията и службите за сигурност, участие на българската отбранителна индустрия в сектор „Сигурност” и не на последно място:
 
До края на 2017 г. трябва да се разработи национален план за достигане на 2% от БВП за целите на отбраната до 2024 г.”.
 
За тази година заложените в бюджета разходи за отбрана представляват 1.52% от БВП.

КСНС
БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов се похвали, че заседанието е преминало в конструктивен диалог. А конфликт с Радев по повод изтребителите нямало.
 
„Аз четох много внимателно решението на служебното правителство. Да не прозвучи като заяждане, но там пише, че решението е да се вземе решение да се вземе решение”.

Корнелия Нинова и Бойко Борисов
БГНЕС


Оказа се, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е останала разочарована от заседанието:
 

„Освен външни заплахи, ние имаме и много сериозни вътрешни проблеми, добавяме и демографската катастрофа. Поставих този проблем и получихме уверението от президента, че следващия Консултативен съвет ще бъде и по такива въпроси”, каза Нинова.
 
За нуждата от още кадри в системата за сигурност и ръст на заплатите на работещите в МО и МВР всички министри  са били единодушни, коментира още Корнелия Нинова.