/ БГНЕС
Договорът за изграждането на новия учебен корпус на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) е сключен през 2016 г. и към момента сградата е изградена на груб строеж. Има спиране на изпълнението на строителството - с акт 10. Финансовата корекция, която е направена от Управляващия орган е в размер на 10%, и това от общата стойност на договора е около 450 000 лева.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, след като заедно с премиера Бойко Борисов и с министрите на финансите и на образованието - Владислав Горанов и Красимир Вълчев, разгледаха строителството на новия корпус на УНСС.

Държавата ще даде 7,5 млн. лева на УНСС (СНИМКИ/ВИДЕО)

Новият учебен корпус на УНСС е предвидено да се изгради с 4,5 млн. лева от ОП "Региони в растеж" и със съфинсиране от 7,5 млн. лева от Министерството на финансите чрез Министерството на образованието и науката - по 2,5 млн. лева са били предвидени за 2017, 2018 и 2019 г.

Всички нарушения, които ги е имало при изпълнението на целия инвестиционен процес, се следят стриктно и се налагат финансови корекции, заяви министър Аврамова.

Бойко Борисов УНСС
БГНЕС

До момента договорът се изпълнява, съгласно условията, при които е сключен и 4,5 млн. лева от общата стойност на договора, който е за 11 млн. лева, са предоставени от ЕС, а останалата част е националния бюджет, обясни заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова. Тя добави, че е изграден корпусът на центъра, до груб строеж - до акт 14, предстои да бъдат изпълнени и оставащите дейности, за да се приключи успешно проектът. Той трябва да бъде финално разплатен - и със средствата от ЕС, и със средствата от националния бюджет, каза Николова.

УНСС предупреди, че е пред фалит

Ако възложителят е сключвал други анекси и е възлагал други дейности, то те са изцяло негово решение, заяви министър Аврамова, попита дали средствата ще стигнат за изпълнението на проекта за учебния център на УНСС.
БТА