/ БГНЕС
БСП трябва да има отговори на кризата като опозиция, а не да търси политически дивиденти, препоръча на своите лидерът на БСП-Пловдив
Председателят на Областния съвет на БСП-Пловдив Георги Гергов за пореден път се оказа "черна овца" за соцлидера Корнелия Нинова. В публично обръщение, лансирано през социалните мрежи, соцлидерката му поиска оставката. Тя го заклейми, че се е продал на ГЕРБ.

Гневът й всъщност бе предизвикан от негово писмо до партийното ръководство и до всички председатели на областни съвети на БСП в страната. Позицията на Гергов, с която Dariknews разполага, обаче не беше огласена от "Позитано" 20. Вместо това стана ясна реакцията на Нинова.

"Ако на Гергов му е останало и най- малко достойнство, да се оттегли от партията. БСП не се продава", скочи Нинова. "Смятам, че е време Гергов да избере в коя партия членува, ще се съобразява ли с колективните интереси на партията или ще гони само личния си интерес. Да определи в кой отбор иска да играе", призова го тя, след като бързо забрави в чий отбор игра той, когато тя беше избрана на лидерския пост.

 

Подтик за обръщението на самия Гергов и другарската критика към БСП стана отказът на ГЕРБ да влязат в пленарната зала, с което бе осуетено изслушването на премиера Бойко Борисов, поискано от левицата.

ГЕРБ отказаха да са съучастници в политическия пиар на Нинова

Какво всъщност каза на другарите си Гергов, че така подразни ръководството? Каза, че една лява партия в момент, когато хората губят работата си, трябва да излезе с конкретни предложения, които да бъдат в тяхна помощ - ако ще и да са само 5 на брой, но да са адресирани към това как хората да запазят доходите си и как да успеят да гледат децата си.

В обръщението си Гергов подсеща още съпартийците си, че като опозиция БСП трябва да мисли над отговорите за оцеляването на хората през следващите месеци, а не да търси само политически дивиденти. Лидерът на пловдивските социалисти напомня, че в извънредно положение правилата са за това, за да се спазват, а политиците трябва да се обединяват.

Ето и цялата позиция на Георги Гергов до Националния съвет на БСП и до колегите му, председатели на областни съвети в страната:


ДО НС НА БСП

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ОБЛАСТНИ СЪВЕТИ НА БСП

ПОЗИЦИЯ


Отказът на ГЕРБ да влязат в  парламента бе високо вдигната топка за опозицията. И ние трябваше да не си губим времето в общи приказки, а да дадем  пет предложения, но те да са реални. Реални предложения, в условията, в които се намираме. Които да са полезни за обикновения човек - да  дават реална помощ за доходите, работата,  децата. И да отговорят на тревогите на обикновения български гражданин.

БСП гласува  «ЗА» извънредното положение, гласува «ЗА»парите за въоръжаване в Бюджета за 2020 година, гласува и редица други предложени от управляващите въпроси. Чухме, че Нинова ще подкрепи нов заем. Защо? Направи ми впечатление нещо, което тя каза  «В друга обстановка няма нужда  от ясни,  точни и разумни решения''.... Не съм съгласен, такива решения са нужни винаги. Не може да предлагаш единствено опозиционност, без да даваш отговор кое и откъде да дойде, затова и хората не вярват особено много на БСП.

Нинова твърди, че хората излезли по Великден защото нямали вяра в институтициите... Парламентът също е институция, но изглежда хората и на него не вярват. Особено, когатои те нарушават правилата. В извънредно положение правилата трябва да важат за всички, независимо на каква позиция е човек. Дали вярва, или не. Защото от нарушаване на правилата държавата е в това състояние.

След излизането от кризата управляващите ще получат своя вот на доверие. И той ще се даде от българите. Ако те са се справили –ще има по-малко безработни българи и фалирали фирми и икономиката по-бързо ще влезе в ритъм. БСП трябва да има и тези отговори - как да се излезе  и да се оцелее в следващите  месеци или година. В условията на криза политиците трябва да се обединяват, да дават предложения и решения, а не да търсят политически дивиденти.