/ БГНЕС
Не желаем да ставаме огнище на зараза, каза Менда Стоянова в обяснение на бойкота на заседанието
Парламентарната група на ГЕРБ няма да участва в извънредното заседание на парламента днес, на което трябва да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов. От думите на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че депутатите от управляващата партия няма да се регистрират в пленарната зала.

Депутатите изслушват Бойко Борисов за пандемията от коронавирус

„Решението ни да не участваме в това има няколко важни аспекта. На първо място е това, че в парламента се събират народните представители от 264 общини. Работят над 200 представители на администрацията на парламента. Не е добре ние, които призоваваме хората да не се събират, да направим огнище на заразата в парламента, което след това да се разнесе в цялата държава“, обясни Стоянова.

„Ние работим в парламентарна република. Народното събрание следва и трябва да се събира и работи, за да се взимат важни решения, касаещи извънредното положение, здравето и живота на гражданите. Не считаме, че днешното пленарно заседание, посветено на парламентарния контрол, изискано от БСП, има такова значение, че да правим подобно събиране на незнайно колко вирусоносители без симптоми“, продължи шефката на бюджетната комисия.

Борисов: По 650 лева награда за 15 200 полицаи на първа линия

По думите й това, че парламентът няма да се събере днес, не означава, че не работи и няма прозрачност. Тя подчерта, че от начолото на извънредното положение опозицията е задала над 100 въпроса и е получила отговори.

"Е, няма как колегите от БСП и тяхната лидерка да правят медийните си изяви на трубинута, но те са поканени в студията на всички телевизии, където изразяват своята позиция", изтъкна Стоянова.

"ГЕРБ не искат да стават съучастници в това една политическа сила, и най-вече ръководството и ръководителката й, да използват парламента за пиар", заключи Менда Стоянова.