/ БГНЕС, архив
Работата на парламента е най-неодобрявана от българите, докато тази на омбудсмана получава най-много положителни оценки. Това показва проучване на изследователския център "Тренд" за нагласите на българите спрямо основните институции и партии през февруари.

графика Тренд

Според същото проучване малко над половината българи смятат, че предстоящите избори за Европейски парламент са важни.

14 февруари: Парламентът прие промени в Изборния кодекс

графика Тренд

Нагласите на хората, отчетени през февруари, не се различават много от данните за оценка на работата на основните институции от предишния месец, посочват анализаторите. От "Тренд" обаче изрично обръщат внимание, че проучването е правено преди промените в Изборния кодекс, които повишиха градуса на политическото и обществено напрежение.

графика Тренд

графика Тренд

Парламентът е институцията с най-високи отрицателни оценки за своята работа (68%), а съдът с най-ниски положителни (20%). Омбудсманът е институцията, събираща най-широко одобрение (63% положителни оценки срещу 20% отрицателни), превишаващи за пореден месец стойностите на президента (53% положителни срещу 31% отрицателни).

22% оценяват положително работата на прокуратурата, а 56% са на обратното мнение.

графика Тренд

графика Тренд

Депутатите се изпокараха за Изборния кодекс

Армията и Българската православна църква регистрират по-високо одобрение за своята работа за сметка на неодобрението. Положителна оценка армията среща сред 47%, докато отрицателната е 31%.

графика Тренд

Църквата от своя страна се ползва с подкрепата на малко под половината (49%) от всички български граждани срещу малко над една пета (21%), които са на обратното мнение.

графика Тренд

За над половината от всички българи (54%), предстоящите избори за Европейски парламент са важни, като от тях само 14% са на мнение, че са изключително важни. Вотът е най-важен за симпатизантите на БСП и ГЕРБ, което говори за силна мобилизация и сред двата електората. Видимо по-слаб интерес към изборите за Европейски парламент се регистрира сред най-младите, което обаче може да се окаже и потенциален електорален резерв за някои формации.

графика Тренд

Екзакта, декември 2018-а: Само три партии в парламента, ако гласуваме сега

В сравнителен план между проучването на "Тренд" през януари и това през февруари не се отчита динамика спрямо партийните предпочитания на основните партии. ГЕРБ задържат първото място и този месец (18,7%), с минимална преднина пред основния партиен опонент в лицето на БСП (17,4%).

графика Тренд

Запазва се и двойната разлика между ДПС (6,5%) и Обединени патриоти (3,8%). Социолозите очакват проучването през март да покаже дали промените в изборните правила и последвалите събития ще дадат отражение върху партийните предпочитания на българите.

графика Тренд

Проучването е направено по поръчка на в. "24 часа" сред 1007 души между 5 и 13 февруари в пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“.