/ БГНЕС, архив
Почетният лидер на ДПС поиска програмен кабинет с участието на всички парламентарни сили
Към днешна дата обществото и държавата нямат нужда от предсрочни парламентарни избори. Нещо повече, дори трябва да направим необходимото управляващите да не претърпят вътрешнопартийна имплозия. Това е посочил почетният председател на ДПС Ахмед Доган на тържеството на движението по случай настъпването на 2019 година. Словото бе публикувано на официалната страница на ДПС в интернет.
 
Стратегически приоритет на България е ускореното догонващо развитие спрямо средния стандарт на Европейския съюз, смята Ахмед Доган. Според него нито една партия няма необходимия политически и експертен капацитет за постигането на тази стратегическа цел. "Но българският парламент като цяло има този ресурс, защото "обединението прави силата", е отбелязал той.
 
"Това обстоятелство ни определя и източника, и формата за промяна на модела за управление на страната: Програмен кабинет за ускорено догонващо развитие на България. Изрично подчертавам, че промяната на "модела" не предполага смяна на "системата", която е заложена в Конституцията на страната. Промяната на модела на управление по нов начин реорганизира властовата система на държавата, съобразно консенсусно възприетата стратегическа цел за ускорено развитие на България", посочва Доган.
 
Екзакта: Само три партии в парламента, ако гласуваме сега (ГРАФИКИ)

Според него политическият статус на парламентарния програмен кабинет няма нищо общо и със служебното правителство, защото в него се включват всички партии, които са влезли в Народното събрание с ясно дефинирани цели за десетина и повече години, и с отчитане на нововъзникващи ситуации и проблеми.
 
По думите му парламентарните избори ще определят правото и тежестта на участие на политическите сили в състава на Програмния кабинет. "Явно е, че има необходимост от засилване на институционалния, експертния и на гражданския контрол. Разбира се, на първо място е нужно изграждането на сравнително цялостен "работен" проект с динамични параметри за ускорено развитие на страната по приоритети и сектори", посочва той.
 
Според него програмният парламентарен кабинет за ускорено догонващо развитие ще е сериозен тест за това доколко сме узрели и готови да надмогнем нашето партийно-политическо его и да направим нещо съществено за стандарта на живот на хората. На евроизборите, на местните избори и на следващите парламентарни избори (редовни или предсрочни) всяка партия да представи проект за ускорено развитие на страната, които да предизвикат обществен дебат, отбелязва Доган.
 
Един от най-тревожните факти в най-ново време е обстоятелството, че ние изобщо не се трогваме от перманентното ни изоставане от темповете на развитие на ЕС, смята той. Далеч сме от разбирането, че нарастващата бедност е основна причина за увеличаването на престъпността и корупцията, отбелязва Доган. Според него държавата се е оттеглила от стопанския живот на страната, но продължава да се вживява в ретроградната си роля на основен работодател и санкциониращ фактор на бизнеса.