/ Министерство на отбраната
Военнослужещи от Сухопътните войски и днес оказват помощ на жителите на Берковица, за да се справят с щетите от проливните дъждове, съобщиха от Министерството на отбраната. 

За пети ден с помощта на десет специализирани машини военните разчистват пътната и критичната инфраструктура, както и речното корито на река Раковска. 

На терен в помощ на хората от Берковица днес са 66 военнослужещи от 10-и механизиран батальон-Враца, 55-и инженерен полк-Белене и 91- ви инженерен батальон-Пловдив. Общ ръководител, координиращ съвместните усилия на военнослужещите от Сухопътни войски е командирът на Трето бригадно командване полковник Митко Балтов.

Въпреки неблагоприятните метеорологични условия, все по-голяма част от пътната инфраструктура в града е разчистена, а хилядите чували с пясък, пренесени от военнослужещите  на ръка, укрепват дигите на реката, съобщиха от Министерството на отбраната. 

Днес Берковица посети министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Тя заяви, че по искане на Община Берковица вече е отпуснато финансиране да бъдат наети на работа безработни, които да помагат в пострадалите домакинства с разчистване, пазаруване на храна и друга помощ. 

Създали сме организация максимално бързо да бъдат обработени подадени от хората заявления за еднократно подпомагане, да бъдат разгледани и одобрени максимално бързо и още до края на юни те да получат планираните средства, които са до 1512 лв., каза още министър Шалапатова. 

Областният управител на Монтана Валери Димитров съобщи, че през нощта в региона са паднали нови обилни валежи, които на места са достигнали 60-70 литра на кв. метър. 
Има нанесени щети по инфраструктура в много селища на региона, но радостно е, че няма нито един пострадал или бедстващ човек, каза Димитров. 
Цветомир Цветков/БТА