Как върви регистрацията в КАТ?
Как върви регистрацията в КАТ? / netinfo
Опашките пред КАТ са намалели и хората вече могат спокойно да си регистрират автомобилите според полицаите. На ден в София обаче продължават да се продават по 1000 коли. Автоджамбазите на „Горубляне” предлагат и нова услуга – към всички останали екстри, които се предлагат с автомобила, вече се предлага и регистрация.

Опашките пред КАТ са намалели и в момента хората могат съвсем спокойно да си регистрират автомобилите, съобщиха за Дарик от МВР. Това вероятно означава, че опашките пред пунктовете в „Дървеница” вече не започват от кръговото на „Четвърти километър” и че, ако например си купите кола сутринта, до обед вече автомобилът ви ще има нови номера. В същото време средно на ден в столицата продължават да се продават между 600 и 800 леки коли. Уплашени от дългите опашки в КАТ обаче повечето от хората, които купуват кола, вече регистрирана, в КАТ просто не отиват за да си сменят номерата, а карат возилото с генерално пълномощно. Макар че това крие известни рискове, за момента се оказва, че е доста по-удобно от изживяването да чакаш два дни пред КАТ при 40-градусова жега.

В същото време много от търговците, продаващи леки автомобили на базара в „Горубляне”, вече са започнали да предлагат и нова услуга – към всички останали екстри, които се предлагат с автомобила – като ел.-стъкла или прозорци, вече се предлага и регистрация. Това на практика означава, че след като си купите колата, издавате пълномощно на човек на търговеца и той се реди вместо вас в КАТ. Регистрира ви колата и вие си я получавате с всички екстри – номера, голям талон и минат годишен технически преглед.

Как върви регистрацията в КАТ?
netinfo
Според запознати това се прави, тъй като все повече хора започвали да питат за възможността търговецът да им помогне при регистрация на возилото. Още повече, че част от големите представителства на автомобилните марки отдавна предлагат у нас тази услуга. Всъщност схемата е по-добрият вариант и ще ви струва само петдесетина лева върху цената. Ако обаче не искате да си купите кола от търговец, предлагащ услугата, също ще се намерят добри хора, които да ви помогнат. Срещу сума от порядъка на 50 до 80 лева предприемчиви хора ще се наредят на опашките пред КАТ и ще ви извикат едва, когато автомобилът ви наближи канала за проверка. Така си спестявате доста време и нерви, а и на практика регистрацията ви отнема не повече от час.

Ако пък въобще не ви се чака, има и друг вариант. Въпреки всички уверения на КАТ и полицията, че корупция вече няма, проверка на Дарик установи, че само срещу 200 лева се намират хора, които ви изнасят номерата и документите готови, обработени, а цялата процедура по чакането ви отнема не повече от 20 минути.

Ако пък се разтърсите по обявите на автобусните спирки, със сигурност ще намерите обяви за това, че предприемчиви хора са готови да ви съдействат при регистрация срещу петдесетина лева. Дарик опита да се свърже именно с такъв човек, чийто телефон беше публикуван под подобна обява, но се оказа, че мобилката е изключена.

Всъщност всичко казано дотук има смисъл едва, ако пред КАТ има опашки. А според работещи в инспекцията от три–четири дни такива няма. Така че вече смело можете да регистрирате колата си.