/ БГНЕС
След два дни на разговори приключиха консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените групи. Предстои връчването на мандата на "Продължаваме Промяната" за съставяне на редовно правителство

В понеделник държавният глава се срещна с представители на мандатоносителя "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП.

Маратонът с консултациите при Радев продължи с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

Първи при президента влязоха представителите на "Има такъв народ".

Радев бе категоричен, че от ИТН вече са се доказали като част от промяната в България.

"Много български избиратели продължават да виждат във вас надеждата за една нова и откровена политика, която назовава ясно проблемите и решенията и не ги замита под килима. Убеден съм, че с опита от изминалата година, вие вече имате ясна представа за предизвикателствата и задачите пред едно ново управление и имате готовност да допринесете активно за тяхното решаване. Двете служебни правителства, които назначих, показаха, че с общи усилия могат да бъдат надмогвани различията в името на бъдещето на България. Убеден съм, че ангажиментът, който поехте, за търсене на баланс и партньорство в едно бъдещо управление и то основани на знанието и на почтеността са изключително важни в една политическа страна, в която често произволът, невежеството и арогантността са вземали връх", каза държавният глава пред членове на ИТН.

Тошко Йорданов пред Радев: В момента е важно да се надмогне личното его (ВИДЕО)

От своя страна Тошко Йорданов посочи, че Слави Трифонов отдавна е заявил, че от ИТН ще направят всичко по силите си, за да има едно нормално правителство в страната, "защото предизвикателствата са доста по-големи от тези преди при месеца".

"Това, което ние винаги сме правили, е да си спазваме думата. Ние ще продължим да бъдем такива каквито сме - без политическо лицемерие ще назоваваме нещата такива каквито са. Ще бъдем предвидими и лоялни партньори, ако колегите от останалите парламентарни сили също бъдат такива. Но ние знаем, че в момента е изключително важно да се надмогне личното его. Една партия трябва да направи необходимите компромиси в името на по-голямата цел", допълни той.

Йорданов каза още, че моделът ДПС и ГЕРБ все още не е разграден и изрази надежда да има достатъчно здрав разум при останалите политически партии, които твърдят, че искат да направят същото и заедно да постигнат необходимите компромиси, за да има нормално правителство в страната.

Консултациите продължиха с представители на "Демократична България". 

"С вота си за вас българските граждани показаха, че имат нужда от безкомпромисна защита на правовата държава и пресичане на злоупотребите с власт". Така се обърна Румен Радев към членовете на ДБ.

"Пред вас стои отговорността да поемете ангажимент към последователно отстояваните от вас цели и приоритети за върховенство на правото и модернизация на страната и да покажете, че те могат и трябва да бъдат цели и приоритети на едно бъдещо управление независимо от неговата форма. Двете служебни правителства, които назначих, не просто стабилизираха, те създадоха една добра основа за бъдещо взаимодействие, преодоляло зависимостите и негативите на миналото. Аз съм убеден, че това е пътят, по който да се отговори на очакванията на българските граждани, това е и основният критерий, по който те ще дават своето доверие към политическите формации в бъдеще. Историята показва, че в трудни моменти демократическите формации са правили стъпка напред, а не в страни", каза още президентът.

Иванов пред Радев: Мнозинството, което се формира, е без носителите на корупционния вирус

Съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов изрази надежда този път да се излъчи управление. 

"Промяната не трябва да се разглежда като смяна на едни с друг, а дълбока трансформация на това как се упражнява властта и как изглеждат институциите. Мнозинството, което започва да се формира, ще може да функционира самостоятелно без ДПС и ГЕРБ. Тоест, без политическите формации, които са носители на корупционния вирус. Тази карантина е важна предпоставка за започване на решаването на проблемите. Пред това управление има възможност за рестарт на прокуратурата и на Висшия съдебен съвет", посочи той.

Иванов заяви, че ще работят, за да има корупционна промяна.

Като техен приоритет те посочиха смяна на философията на властта.

"Това управление ще може да започне трансформация и модернизация на администрацията, но ще бъде трудно заради хетерогенния характер на мнозинството. ДБ влиза в това мнозинство с намерение да внесе капитала, който формация има, каза още Иванов и посочи, че този капитал не е на тях, а на общността, която се бори дълги години за тази промяна.

В изявления след консултациите Христо Иванов обясни, че ДБ има изключителен капитал в темите свързани със съдебната реформа и защитата на природното ни наследство, електронното управление и сектор "Сигурност".

Последни в маратона с консултациите бяха ПП "Възраждане".

"Предстоят важни решения в българския парламент. Много са задачите и изискванията, които чакат вниманието на народните представители и трябва точно да бъдат приоритезирани. Макар и последни в тези консултации, аз не деля парламентарните групи по тяхната численост и всяка една  важна. Затова за нас е важно да чуем как вие виждате работата на новия парламент", заяви президентът пред членовете на „Възраждане”.

В отговор председателят на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов посочи, че това, на което трябва да се обърне внимание в самото начало, е нормализацията на живота в нашата страна.

Той е категоричен, че "продължаването на всички т.нар. противоепидемични мерки трябва да бъдат прекратени".

Костадинов пред Радев: Зеленият сертификат налага дискриминация

"Смятаме, че трябва да се премахне зеленият сертификат, защото той е много тежка дискриминационна форма и трябва да се направи всичко необходимо хората да получат един нормален и достоен живот, а децата ни да получат възможността за едно нормално образование", каза още Костадинов. 

По думите му ПП "Възраждане" ще бъдат гласа на здравия разум и гласа на българския народ.

На въпрос при какви условия биха подкрепили бъдещ кабинет, Костадинов заяви, че биха подкрепили кабинет, който има същите приоритети като техните и един добър знак в тази посока би било отпадането на противоепидемичните мерки.

Според Конституцията, президентът след консултации с парламентарните групи връчва първия проучвателен мандат за правителство на кандидата за премиер, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, който има седемдневен срок да предложи кабинет.

По пътя към редовния кабинет: Ден първи от консултациите при президента (ОБЗОР)

Това са третите за годината консултации на държавния глава в опит да бъде съставено редовно правителство след като след парламентарните избори на 4 април и на 11 юли не се стигна до сформиране на редовен кабинет.