Представители на ДПС влязоха на разговори при президента Румен Радев. Държавният глава провежда консултации с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание във връзка с конституционната процедура по съставяне на правителство, които продължават и утре.

По-рано при президента бяха представители на първите две политически сили - "Продължаваме промяната" и ГЕРБ-СДС. Кирил Петков обявиха, че коалиционното споразумение между четирите партии в коалиция е готово, а от ГЕРБ заявиха, че ще бъдат конструктивна опозиция в Народното събрание.

ДПС при президента Румен Радев
БГНЕС

Бъдещият кабинет - планират 4 вицепремиери и 2 нови министерства

Президентът посочи, че е важно мнението на всяка от парламентарните групи за дейността на новия парламент и за очакванията за работата на бъдещето правителство.

"Тази година българските граждани на три поредни избора дадоха своя глас за промяна. Очакванията на обществото ни са за редовно правителство. Затова за нас е важно мнението на всяка от парламентарните групи за дейността на новия парламент, за очакванията, свързани с работата и формирането на бъдещото правителство", каза пред представителите на ДПС президентът Румен Радев.

ДПС при президента Румен Радев
БГНЕС

ДПС при президента Румен Радев
БГНЕС

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че наистина е имало три избора в резултат на политическата криза в страната. По думите му, обаче, политическата криза не настъпва за един ден, а през годините сме стигнали до ситуацията, в която се намираме.

"Преодоляването на политическата криза може да се случи чрез диалог между партиите, политическите субекти и между институциите. Не е нова тема за нас от ДПС, защото през годините ние неведнъж сме предупреждавали, че можем да стигнем до такава политическа криза", посочи Карадайъ.

ДПС при президента Румен Радев
БГНЕС


ГЕРБ-СДС ще гласуват против бъдещото коалиционно правителство

"Много пъти сме могли да дефинираме какво разбираме под възстановяване на нормалността в политиката, възстановяване на демокрацията и възстановяване на държавността. Въпросът е как преодоляваме политическата криза", каза още той.

Карадайъ заяви, че страната има нужда от редовен кабинет с оглед на множеството кризи - ковид кризата, здравната, социалната, икономическата и финансовата, инфлацията, която в момента се развива, растящите цени.

"Това изисква отговорно управление, управление с визия, отговорни политически субекти с бързи, спешни действия с оглед на преодоляване на кризата и с поглед в бъдещето", каза лидерът на ДПС.

Според партията, България е закъсняла с Плана за възстановяване и устойчивост и с оперативните програми.