„Ако имаме одобрение от коалиционните ни партньори, няма да бавим и ден“, каза Петков
При постигане на съгласие между партиите и съставяне на правителство в близко бъдеще се очаква да има четирима вицепремиери и две нови министерства. Това заяви след започналите партийни консултации при президента лидерът на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков, който уточни, че до 24 часа ще има повече информация. 

Държавният глава започна консултации с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание във връзка с конституционната процедура по съставяне на правителство, които продължават и утре.

Старт на консултациите: Радев с призив към „Продължаваме Промяната“, Кирил Петков даде обещание

На въпрос дали предлагат министерство на държавните предприятия, Петков отговори, че такова министерство ще има, като то ще бъде изградено по най-конструктивния начин. По думите му, Министерството на икономиката, плюс едно-две други държавни предприятия, ще бъде разделено на две, така че да има министерство на иновациите и растежа, а другото министерство ще бъде на държавните предприятия.

"
Защото знаем, че тези две функции, въпреки че до момента са били обединявани под едно министерство, реално имат съвсем различни функции в модела на икономическо развитие", обясни Кирил Петков.

Квотното разпределение, по думите на Петков, е много близо до пропорцията на депутатите в парламента. В отговор на въпрос той каза, че към момента вицепремиерите не са разпределени точно - да има по един от всяка партия, като това ще бъде част от общата дискусия и стремежът е как разпределението да е най-функционално, а не като функция само на партийни квоти или разпределения.

Кирил Петков очаква президентът да им връчи мандат за съставяне на правителство тази седмица, но това, по думите му, зависи и от отговора на коалиционните партньори.

„Ако имаме одобрение от коалиционните ни партньори, няма да бавим и ден“, каза Петков, попитан дали веднага ще внесат състав на МС или ще изчакат седемте дни, с които разполагат по Конституция. Въпросът е коалиционните партньори да имат нормална вътрешна дискусия и да дадат конструктивен отговор.

На финалната права: До седмица се очаква правителство, начело с Кирил Петков

Попитан при 90 процента съвпадения с партньорите, кои са тези 10 процента, които все още не са изгладени, Кирил Петков посочи, че в общите изказвания и дебата личат точки, по които трябва да се направи анализ. "Нямаме разделение на политики, през които да има някакви "червени линии", коментира той. По думите му, има теми, по които в момента няма как да са сигурни, че взимат най-правилното решение, има различни гледни точки и тези специфични мерки и политики са сложени под обща група, за да бъдат анализирани.

Петков обясни, че няма група, в която да има 100 процента съвпадение, но няма и група, в която да има "червена линия", през която не може да се постигне споразумение.

"По въпроса за максималния осигурителен праг имаме ясно становище - той трябва да бъде актуализиран със средната работна заплата, той не се повишава, а върви в съответствие, съотношението е 2.3 между този праг и средната работна заплата", отбеляза Кирил Петков.