Приоритет за левицата е бюджетът, заяви лидерът на БСП
Консултациите при президента Румен Радев в днешния ден завършват с "БСП за България". Левицата влезе при него точно в 14 часа.

"Българската левица винаги е заставала против беззаконието и диктатурата в интерес на огромно мнозинство от хората, а не на малки овластени групи от задкулисието. Двете служебни правителства дадоха възможност за стабилизация в условията на криза, дадоха възможност за скъсване с пороците на миналото, за формиране на нов тип управление с хора от различен тип политически профил. Подходът към съставяне към коалиционно правителство може да стъпи на тази основа, за формиране на стабилно мнозинство за управление", посочи държавният глава към БСП.

Карадайъ отговори на Ицо Хазарта: Охрана съм на българските граждани, на правата и свободите им

"Обществото ни е дълбоко разделено социално – с растяща бедност, в резултат на порочно управление, затова се надявам, че вие ще имате водещ принос, защото новото управление има нужда от силен социален вектор", заяви още президентът.

Държавният глава коментира и темата със справедливостта и прокуратурата. Според него проблемът е системен, така и личностен.

ГЕРБ-СДС ще гласуват против бъдещото коалиционно правителство

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори: "Осъзнаваме отговорността в момента. Много пъти сме посочвали, че България ни се нуждае от работещ парламент и редовно правителство. Дадохме своята експертиза и своята воля за промени. Разговорите продължават и в момента. Ще положим усилия до край за съставяне на правителство и да има работещ парламент. За нас е най-важно да се почне работа по бюджета, да не оставяме хората през зимните месеци в затруднено положение, да гарантираме компенсаторни мерки за увеличените цени, да не допускаме повишаването на цените за електроенергия за битовите потребители".

Нинова посочи, че проблемът в прокуратурата е системен - би трябвало да се ограничат правомощията на главния прокурор, независимо от това кой е той; да се въведе контрол в актовете на главния прокурор; да се закрият специализираният съд и специализираната прокуратура, да се промени начина на работа на КПКОНПИ, заяви тя.

Преди това държавният глава проведе консултации с "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС и ДПС.

На излизане, Корнелия Нинова даде разяснения след консултациите. "Всички персонални въпроси за министри ще разгледаме по-късно с партньорите. Сега сме съсредоточени върху коалиционното споразумение, имаме няколко бележки по него. До довечера продължаваме с това- да изчистим политическото коалиционно споразумение. Министри и постове - след това. Има предложения за структура, за министерства и функции". Тя отрече да има "министерство на държавните предприятия", каквито информации се появиха. Тя посочи, че ще е "Министерство на икономиката и индустрията".

Във вторник БСП ще има Национален съвет, където ще се обсъдят всички тези въпроси - структура на Министерския съвет и имената на конкретни министри, разкри още лидерът на БСП.

Фокус на консултациите при държавния глава са били изготвянето и приемането на бюджет за 2022 г.