Министрите на отбраната, на икономиката и на финансите опровергаха твърдения на президента
Финансовият министър Владислав Горанов отхвърли твърдението на държавния глава, че правителството харчи по непрозрачен начин бюджетни пари. Твърдението си президентът Румен Радев направи по време на отчета на двегодишния период откакто е на този пост.
 
Нито един лев от разходите за 2018 година не е останал непрозрачен и не е над разчетените с годишния закон за Държавния бюджет. Нямаме право на това“, каза Горанов. Най-оптимистичната прогноза за замяната на лева с еврото е вероятно да се случи на 1 януари 2022 година, обяви той. Според Горанов „минималният престой в ЕRMII е две години. Ако получим одобрение, двете години изтичат през 2021 г. Ще е необходима още една година и най-рано през 2022 г. влизането на еврото в България може да стане факт”. Той опроверга страховете на хората, че въвеждането на еврото ще доведе до повишаване на цените и намаляване на доходите на гражданите.

2 години от встъпването си в длъжност: Президентът Радев с остри критики
 
Министърът на икономиката Емил Караниколов
Министърът на икономиката Емил Караниколов / БГНЕС


Министърът на икономиката Емил Караниколов пък опроверга думите на президента, че има трайна тенденция за намаляване на чуждестранните инвестиции. „Имаме проблеми, но нека да се събираме и да решаваме тези проблеми, а не да очерняме България. Инвеститорите гледат и се чудят какво става. От една страна идват инвеститори. От друга институция казват, че българската икономика е траен проблем. В България преди години идваха инвеститорите, защото беше евтина работната ръка. В момента у нас инвеститорите идват поради две причини: финансова и макроикономическа стабилност и най-важното - квалифицирана работна ръка. Да, недостатъчна, но квалифицирана и нека да работим в тази насока“. Според Караниколов тенденцията е за разкриване, а не за закриване на предприятия.
 
Той подчерта, че през последните месеци са направени доста крупни инвестиции в Северна България и даде примери: завод за самолетни части на френската група Латекоер - проектът е на стойност 11 млн. евро, завод за автомобилни аксесоари на американската компания „Варок Лайтинг Системс” на стойност 8 млн. лв., завод за производство на авточасти в България на германската компания "Фос Аутомотив" на стойност 15 млн. евро, германската компания „Leoni” в региона на Плевен с 32 млн. евро, производственото предприятие на „Мултивак България Продакшън" - инвестицията е за над 36 млн. лв, „одело Фарба Лайтинг Груп" - инвестицията ще бъде в размер на 40.6 милиона евро, което включва изграждането на 3 завода и парк за поддоставчици и др. Караниколов изтъкна, че в Българската агенция за инвестиции са подадени 54 проекта за инвестиции на стойност 1, 5 млрд. лв.

Министър Горанов: България може да смени лева с еврото най-рано през 2022 г.
 
Икономическият министър увери, че отпуснати 500 млн. лв. за язовирите ще бъдат разходвани публично, така както е по Закона за обществените поръчки и всички други закони. По негови думи до две седмици трябва да започне работа и държавното предприятие за стопанисване на язовирите.

Красимир Каракачанов
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов / БГНЕС

Военният министър Красимир Каракачанов пък обори твърденията на президента за „бутафорна“ процедура за боен самолет. „Да твърдиш едно подобно нещо и то многократно, това за мен е война между институциите, която е абсолютна излишна. Аз не съм си позволявал да нападам която и да е институция“, коментира той.
 
„Ако досега българската авиация летеше на крилете на илюзиите, ако ние подпишем договор със САЩ, ще лети на крилете на най-добрия боен самолет“, коментира още Каракачанов.
 
Той посочи и че Българската армия не е само авиацията. "За година и девет месеца не помня друго правителство и друг министър да е вдигал заплатите на военнослужещите с близо 20%, всяка година по 10%. Не помня да са предприемани такива мащабни проекти за възстановяване на съществуващата бойна техника. Защото българската авиация не е само новият самолет, българската авиация е и съществуващите към момента изтребители, бомбардировачи и учебни самолети, хеликоптери и други средства. До момента за тях не бяха отделяни необходимите средства. Българската авиация е и онези транспортни летателни средства като Спартан-ите и Кугъри-те, които бяха закупувани преди десетина години, за тях също бяха отделени средства за тяхната изправност”, заяви Каракачанов.
БГНЕС