/ БТА
Безплатни лекарства за болните от COVID-19, домашно лечение, трета доза ваксина - здравният министър отговори на всички актуални въпроси
Здравният министър в служебния кабинет д-р Стойчо Кацаров отговори в кулоарите на парламента задочно на своите опоненти, които го критикуват, че стои без маска в пленарна зала.

"Може да се занимаваме с всякакви глупости. Сезирайте, когото искате", заяви д-р Кацаров.

Александър Сиди сезира РЗИ за Кацаров, ходил без маска в Народното събрание

Борисов: Кацаров, или плати глоба, или ми върни парите (ВИДЕО)

Той коментира и важните теми от деня. Утре (10 септември, петък) излиза в "Държавен вестник" решение на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) със списък с лекарства, които ще могат да се предписват на болни с COVID-19. Досега тя финансираше само домашно лечение на хронични заболявания, за първи път тя ще финансира остро заболяване, лекарствата ще бъдат безплатни и всички видове изследвания - също. Това съобщи още министърът и уточни, че до сряда следващата седмица би трябвало процедурата да е завършена.

Кацаров посочи, че вчера е имало заседание на Надзорния съвет на Здравната каса, на което са одобрени изменения на методиката за заплащане на лекарите в болничната и извънболничната помощ.

На практика ние сме готови със стартиране изцяло на амбулаторно лечение на пациенти“, каза министърът.

Специалисти с препоръки за COVID-19: Кога се прилага лечение с Remdesivir

Научното дружество по фармация не препоръчва Remdesivir при лек и средно тежък COVID-19

Той изрази очакване тези 39 първоначално регистрирани COVID зони да станат поне 150 в рамките на седмица-две, така че пациентите да могат да бъдат обслужвани и лекувани амбулаторно.

Кацаров съобщи, че Министерството на здравеопазването ще осигури на всички новоразкрити COVID зони възможност да получат безвъзмездно апаратура на стойност до 50 хиляди лева, която може да бъде подвижен рентгенов апарат, апарат за лабораторна диагностика, ЕКГ.

Пълен списък на здравните заведения със COVID зони

„Освен това имаме на склад, сега започва изпращането на пулсоксиметри във всички тези центрове. Всеки един от тях ще получи между 30 и 40 такива пулсоксиметъра, които да предоставят на пациентите, чието лечение провеждат амбулаторно, за да могат да си измерват кислородната сатурация и ако тя слезе под определени нива, да бъдат хоспитализирани, каза министърът. Вече сме в разгара на вълната, така че мога с радост да кажа, че това ще сработи в следващите дни и се надявам да облекчи и личните лекари, и болниците“, добави той.

Кацаров: Целта на мерките е да намалим натиска върху болниците и да не стигнем до грозните ситуации от миналата година

Министърът на здравеопазването заяви още, че очаква решението на експертния съвет по имунопрофилактика за поставянето на трета доза ваксина за COVID-19.

Той информира, че експертният съвет заседава в разширен състав днес и уточни, че им е поставил четири въпроса, на които да отговорят: удачно ли е да се поставя трета доза, колко време е необходимо между втората и третата доза, може ли да се прилага различна трета доза от първоначалната ваксинация и на какви хора е подходящо да се прилага.

Проф. Ива Христова: По какво се различават Делта и Алфа вариантът на COVID-19

Д-р Кацаров уточни, че все още няма решение на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/. По думите на министъра, ако се вземе такова решение, то ще е по подобие на това, което са взели други европейски страни за "оф лейбъл" употреба на такава трета доза.

"Надявам се експертният съвет, който съм назначил, да ми даде своето становище. Ако то е отрицателно и те смятат, че не трябва и няма условия да се прилага трета доза, ще чакаме решението на ЕМА. Ако е положително, ще предприемем стъпките за прилагането на такава доза незабавно. Очаквам отговори днес до края на деня", добави той.
Агенция "Фокус", БТА