Българите в чужбина ще могат да получават издадена лична карта или паспорт чрез куриер или по пощата, като така ще си спестяват разкарване до консулската служба за получаване на съответния документ. Това предвиждат промени в Закона за българските лични документи, одобрени от правителството.

Поправката ще улесни българските граждани в чужбина, особено тези, които живеят далеч от дипломатическите и консулските представителства на България. Използването на куриерска или пощенска услуга ще се заплаща предварително. Със законопроекта се въвежда изискване за лично явяване на човека при подаване на заявлението за издаване на документа в съответното представителство.

Друга промяна предвижда възможност за онлайн подаване на заявленията за подмяна на български лични документи, като получаването на готовия документ ще става само лично, след като самоличността на получателя бъде установена и след връщане на стария документ. Сроковете за издаване на личните документи при подадено в чужбина заявление ще бъдат 45 дни за обикновена услуга и 30 дни за бърза услуга. С измененията се въвежда срок на валидност на паспортите от 10 години, като МВР трябва да осигури технологичните и организационни условия за издаването на паспорти с новата валидност най-късно от началото на 2021-ва година.