Кабинетът „Орешарски никога не е бил по-силен, твърди Андрей Райчев
Кабинетът „Орешарски никога не е бил по-силен, твърди Андрей Райчев / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Февруари е първият спокоен месец от една година насам, Пламен Орешарски прескочи зимата, правителството не е било никога по-силно от сега, след периода на протести".

Това отбеляза социологът Андрей Райчев.

„Сега въпросът е как да се управлява страната. БСП чака да види какво ще покаже АБВ на изборите - ако прескочи бариерата, тази формация ще стане партньор. Нашите на власт - това е формулата, която прави БСП силни", смята Райчев.

Според него въпросът за политиката при тях е вторичен, а първият е за властта.

„Затова този лидер, който осигури властта е добре дошъл, който не го направи, е аут. Борисов осъзнава факта, че не може да е сам във властта, трябва коалиция. Преградата към нея е Цветанов. Затова той бавно като сапьор отвинтва главата на Цветанов и води принципно нова политика", подчерта социологът, цитиран от БГНЕС.

По думите му ДПС няма много голям избор и като единственият й партньор се очертава БСП.

„Националистите пък са разцепени в три посоки, те са около 300 000 и лидерството при тях е изключително силно, но ситуацията не позволява да успеят повече от двама от тях. Ако Реформаторският блок не се класира на изборите, получаваме изключително стабилна биполярност, което означава, че Бареков добре си е направил сметката, защото неговата формация може да бъде тази, която раздава властта", заключи Андрей Райчев.