Кабинетът готви екшън план заради евродоклада
Кабинетът готви екшън план заради евродоклада / снимки: БГНЕС
Вицепремиерът Златанова за евродоклада
69671
Вицепремиерът Златанова за евродоклада
Вицепремиерът Йовчев за евродоклада
  • Вицепремиерът Златанова за евродоклада
  • Вицепремиерът Йовчев за евродоклада

Правителството ще започне работа по екшън план след мониторинговия доклад на Европейската комисия, въпреки че разчете добри тенденции в постигнатото от началото на мандата си.

Това стана ясно от съвместна пресконференция на вицепремиерите Зинаида Златанова и Цветлин Йовчев.

ВИЖТЕ КОНСТАТАЦИИ И ПРЕПОРЪКИ В ЕВРОДОКЛАДА

Вицепремиерите определиха доклада като „точен и обективен", като според Златанова се очертават позитивни тенденции, които са започнали при правителството на Пламен Орешарски.

Кабинетът готви екшън план заради евродоклада
netinfo
Вицепремиерът Златанова заяви, че е доволна от това, което вижда в доклада, защото по него може да се напише много ясен план за действие.

"Смятам, че оценката като цяло е, че редица тенденции са тръгнали в правилна посока. Няма как да не отбележим спазването на разделението на властите и ненамесата на изпълнителната власт вече в работата на съдебната власт. Специално подчертавам това, защото трябва да имате предвид, че констатацията, че това е прекратено, означава, че го е имало преди", каза Златанова. По думите й това означава, че настоящото правителство преди шест месеца е тръгнало от доста ниска база, очертала ситуация, в която основни демократични принципи на практика не са били спазвани.

Кабинетът готви екшън план заради евродоклада
netinfo
Цветлин Йовчев добави, че към момента не се предвиждат персонални промени заради изводите в доклада. Тепърва ще започне работата по мерките за отстраняване на посочените слабости.

"Това, което е ясно, са общи неща - в каква посока трябва да се върви. Ние имаме яснота къде сме в момента и къде искаме да стигнем. Сега трябва да начертаем пътя с конкретните стъпки, за да се получи това, което трябва, като резултат", коментира Йовчев.

Той допълни, че към момента за закриване на БОРКОР не може да се говори, но има вариант институцията да бъде преструктурирана и да й бъдат вменени допълнителни функции.