/ Пресцентър, Министерски съвет
България е високо ценен съюзник на НАТО, тя играе важна стратегическа роля в Черно море, в Косово и в Афганистан, каза пред журналисти в Министерски съвет генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с премиера Бойко Борисов.

След разговорите на четири очи имаше и разширена среща между двете делегации, на която са били обсъдени сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната и стабилността на Западните Балкани и региона.
 
 

Разговарях на четири очи с генералния секретар на NATO Jens Stoltenberg. След това проведохме разширена среща между...

Публикувахте от Бойко Борисов в Четвъртък, 28 февруари 2019 г.

Вие заявихте, че сте готови да отчитате всички разходи за отбраната, защото така се получава пълна картина какво се инвестира в тази област, посочи генералният секретар на НАТО.
Премиерът Борисов даде детайлна справка за участието на нашите военни в ученията на НАТО през последните години, както и за ученията на Алианса на наша територия.

Борисов и Столтенберг обсъждат сигурността и отбраната на Западните Балкани (ВИДЕО)

Имахме една критика и тя е, че в разходите за отбрана не сме включили пенсиите за военнослужещите, каза Борисов. Той уточни, че днес не са обсъждани енергийни проекти, а визитата на Йенс Столтенберг е по негова покана и планирана преди много месеци още преди да се знае, че в понеделник в България пристига премиерът на Русия Дмитрий Медведев.

Борисов изрази тревога от възможността за ескалация в надпреварата във въоръжаването между НАТО и Русия.

България не е троянският кон на Русия в НАТО, ние сме най-дисциплинираните и лоялни членове на Алианса, заяви премиерът.

Той добави, че „България търси диалог с Русия, но в същото време трябва да сме максимално силни, за да можем да сме с превес в разговора“.

Премиерът напомни, че винаги е бил против военните учения в Черно море, защото България е една от страните в ЕС с развит туризъм, който носи над 12% от приходите. Затова за нас не е изгодно военни кораби и катери да минават по пристанищата край туристите.

Йенс Столтенберг идва в България

Затова трябва максимално да се използва дипломацията, за да не влизаме в нова надпревара във въоръжението, защото има много опасности от конфликти, заяви още Борисов. Със Столтенберг са говорили още за Сърбия, Косово, Афганистан и Ирак, и други конфликтни точки, където служат българските военни.

Борисов благодари за посещението и подкрепата на генералния секретар на НАТО и напомни, че правителството е взело решение за модернизиране на армията ни – с новите многоцелеви самолети и 150 бронирани машини, с които ще сме готови за защита и бойни действия.

Следващата среща на Йенс Столтенберг е с президента Румен Радев.
БТА, БГНЕС