Приключиха проверките за плаващото сметище в язовир „Кърджали”. От Басейнова дирекция са издали предписание на ползвателя на водоема той да бъде почистен.

Всяка година по това време, след повишаването на нивото на язовир „Кърджали”, там има отпадъци. Толкова много обаче, местните хора казват, че не са виждали. Затова и са подадени сигнали до институциите, които вече извършиха проверки. Издадено е предписание на Националната елекстрическа компания да разчисти. Ако това не се случи в срок, следват и санкции, предава NOVA.

Язовир „Кърджали” е един от големите язовири с десетки километри брегова ивица. В него се вливат няколко реки. След валежите през последните седмици нивото на водата се е вдигнало доста. След повишаването му всички отпадъци, които са били по бреговете, вече са вътре във водата.

„Това се случва почти ежегодно. Тази година обаче, е в по-големи количества. Коритата на реките не се почистват от дървения материал, а за прластмасата ние сме си виновни”, каза Емил Искренов.

След сигналите институциите направиха проверка на място. „Притеснителното е заради битовите отпадъци, опаковки и т.н. Не мисля, че проблемът е локален”, заяви Васил Пашалиев - гл. експерт в Басейнова дирекция.

Тъй като в момента боклуците са вътре в язовира, ще ги чисти неговият стопанин. „Днес ще бъде дадено предписанието с констативен протокол на ползвателя на водния обект - Национална електрическа компания ЕАД”, каза още Пашалиев.

Срокът на НЕК да почисти боклуците е до края на следващата седмица. „След изтичане на този срок ще се извършат проверки отново и ако не бъде изпълнено това, което е предписано, подлежат на административно наказателна процедура”, каза Тонка Атанасова - директор на РИОСВ-Хасково

„Не вярвам на 100 процента, но дано да стане”, коментира Емил Искренов.
NOVA