Изслушаха кандидатите за шеф на ДАНС, според Йовчев и двамата са подходящи
Изслушаха кандидатите за шеф на ДАНС, според Йовчев и двамата са подходящи / снимка: БГНЕС
Изслушаха кандидатите за шеф на ДАНС
65449
Изслушаха кандидатите за шеф на ДАНС
  • Изслушаха кандидатите за шеф на ДАНС

Двамата кандидати за шеф на ДАНС бяха изслушани от Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност. Владимир Писанчев и Недялко Недялков представиха доста сходни концепции. Освен това се оказа, че двамата са и доста близки и по думите им е доста вероятно ако единият от тях бъде избран за шеф, да вземе другия за свой заместник.

Писанчев е временно изпълняващият шеф на ДАНС, който изложи в концепцията си твърдението, че основният риск и заплаха за националната сигурност в момента е икономическата криза, докато неговият конкурент Недялко Недялков заложи на това, че е нужно подобрение на връзкана между ДАНС и прокуратурата. Председателят на комисията Димитър Дъбов обясни, че сходните концепции и топлите отношения между кандидатите не означават, че изборът се симулира.

„Ние успяхме да видим и двамата кандидати в тяхната индивидуалност. Мога да кажа, че и двамата са от системата, и двамата са с не малък опит. Решението, което взехме, е, че одобряваме представянето и на двамата кандидати, очакваме министър-председателят в рамките на тази седмица да се спре на един от тях и да го предложи на Народното събрание за утвърждаване за председател на ДАНС", каза Дъбов.

Доволен от концепциите се оказа и вътрешният министър Цветлин Йовчев, който каза, че и двамата кандидати са достатъчно добри, за да заемат поста.

„Двамата са професионалисти, които са прекарали голяма част от трудовия си стаж в агенцията, които са доказали, че имат съответните знания и умения, и, които имат съответния опит и имат опит да управляват агенцията, тъй като са на ръководни длъжности доста време", заяви Йовчев.

Предишният номиниран за шеф на ДАНС беше Делян Пеевски, чийто избор стана причина за многолюдни протести в цялата страна, които не спират и до днес. Премиерът Пламен Орешарски призна, че е направил грешка и обеща при втория си избор да бъде по-внимателен.