Изпускат язовир „Кричим
Изпускат язовир „Кричим / снимка: БГНЕС, архив

Язовирите по цялата каскада "Въча" са пълни и се изпускат по 70 кубика, за да не се стигне до преливане на коритото. Това съобщи за Дарик кметът на Кричим Атанас Калчев. Ситуацията в момента е нормална и няма опасност река Въча да прелее извън коритото си и да застраши някое населено място.

Служители на общината оповестяват с мегафони рибарите и другите хора нагоре по течението на реката да се отдалечат от брега на "Въча", но ситуацията е спокойна, увери Калчев.

Има покачване на нивото на река Въча, но това е нормално заради затоплянето и снеготопенето, съобщи инспектор Георги Кунев от "Пожарна безопасност". По думите му няма приливна вълна или опасност някоя река да излезе от коритото си.

Към момента ситуацията е спокойна, потвърди и Атанаска Тунтова, директор на Басейнова дирекция-Пловдив. Работим заедно с общините и Министерството на околната среда и водите, и сме готови при опасна ситуация да реагираме веднага, увери тя. В момента температурите са високи и има активно снеготопене, но ако започнат обилни валежи, ситуацията може и да се промени, каза още Тунтова.

Областният управител Здравко Димитров също потвърди, че няма преливане на реки или приливна вълна. Все пак той предупреди хората, че при силни валежи в Родопите е възможно нивата на реката да се повишат още.

Други новини от Пловдив