Изпращаме още 335 военни в Афганистан
Изпращаме още 335 военни в Афганистан / netinfo

335 военни ще бъдат изпратени допълнително в Афганистан, след като в петък правителството вземе решение „на подпис” за увеличаване на контингента ни там. Това заяви министърът на отбраната Веселин Близнаков след края на заседанието на кабинета, на което министрите са одобрили по принцип проекторешението.

Подсилването на контингента ни ще включва охранителна рота в столицата Кабул, още един контингент в състав до 200 души за охрана на вътрешния периметър на летището в Кандахар и щабни офицери.

Правителството има политическата воля да подкрепи това решение, обяви Близнаков. Той обясни отлагането с необходимостта депутатите от парламентарните комисии по отбрана и външна политика да бъдат запознати с параметрите на мисията: „За шест месеца, за една ротация, в столицата ще струва около 15 милиона лева, в Кандахар – около25 милиона лева, общо около 40 милиона лева. Отделно ние ще осигуряваме допълнителна техника, която вероятно ще се отнесе към осигуряване на втората ротация с допълнителна техника”.

Всички кандидати за допълнителния контингент имат вече опит с една или две задгранични мисии, заяви военният министър. Въпреки това военните ще минат 45-дневна обща и специализирана подготовка.

Подсилената рота за Кандахар заминава в началото на юни, за да може на 1 юли да поеме от румънците охраната на летището. Срокът на мисията ще е една година, колкото е мандатът на омиротворителните сили в Афганистан, който е даден от Съвета за сигурност на ООН. Българите ще заминат за Кандахар с 16 военни машини, от които три модернизирани БТР-а. Шест бронирани машини „Мерцедес” ще бъдат използвани от ротата в Кабул.