овце
овце / ThinkStock/Getty Images
Днес започва изплащането на обезщетения за евтаназираните животни в село Шарково заради чумата по дребните преживни животни. Стопаните  ще получат не по-малко от 190 лв. на овца или коза. В края на миналата седмица бяха умъртвени всички животни от последните три стада в село Шарково, област Ямбол. Две от стадата бяха с по около 15 животни,  а третото е с козите на Тодорка Сакалиева.  Всички животни вече са загробени.

Евтаназираха и стадото на баба Дора от Шарково

От земеделското министерство вече посочиха, че фермерите от селата Крайново и Странджа са получили парите си за умъртвените животни в петък.

В трите населени места – селата Шарково, Крайново и Странджа, бяха потвърдени 22 положителни проби за чума по дребните преживни животни. Независимо че не всички стада в тях са с положителни проби поради контактност на животните, трябвало да се подходи по този начин, което било потвърдено и от мисията от вирусолози от Европейската комисия, която беше на посещение в района през миналата седмицата, обясниха от министерството.

Ветеринари: Справянето с чумата по животните няма друга алтернатива освен евтаназия

До дни ще започне и изчистване на оборите, като за малките стопани ще бъде направена организация то да се поеме и извърши за сметка на държавата.

Проби от животните за изследване ще продължат да се вземат на всеки  20 дни, като сега това става в зона от 10 км около огнищата, но по препоръка на мисията от ЕК ще се разшири на 20 км, за да се следи за евентуално разпространение на заразата от чума.