Основната интрига след края на изборите се оказа между ГЕРБ и Реформаторския блок. По време на пресконференцията за изборните резултати премиерът Бойко Борисов видимо беше подразнен от демонстрираното от Блока задоволство от победата в "битката за Плевен", където кандидатът на Реформаторите Георг Спартански спечели убедително срещу досегашния кмет на ГЕРБ Димитър Стойков.

Една от основните причини за гнева на премиера Борисов бе пост във Фейсбук профила на здравния министър Петър Москов, за който дори не се знае дали е истински или не:

„Мисля, че в този момент, точно както преди почти 140 години, един паша пише телеграма на един велик везир. Както и тогава телеграмата е кратка и гласи: "ВАШЕ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО, ПЛЕВЕН ПАДНА", пише Москов.

Борисов: Резултатите показаха, че с ГЕРБ никой не може да се мери

По време на изказването си в нощта след втория тур на изборите за местна власт министър-председателят коментира, че за Плевен е положил огромни усилия да загубят, за което му се сърдят съпартийците, но го направил заради толерантността.

"Плевен паднал, дали щеше да падне, ако бях там? Да се пробваме на парламентарните избори да видим дали ще падне", продължи той. "Максимално дърпах юздите на партията да не постигне дори по-големи резултати. Колко пъти отидох аз в Плевен или в Добрич, или в Пловдив? Колко пъти? Кой министър пуснах да отиде там, въпреки че се бяхме разбрали? Те отидоха всичките. Пази боже да има пресконференция, на която се хваля за един областен град", заяви лидерът на ГЕРБ.

Кунева към Борисов: Не сме две империи, които плячкосват един град

Коментирайки думите на Борисов в интервю за „Здравей, България" по Нова телевизия Меглена Кунева каза: "Хората не са крепости. Да оставим сравненията с миналото. Не сме в ситуация на две империи, които плячкосват един град, нито пък сме в ситуация в Средновековието, когато можем да кажем на хората къде да насочат своя глас. Напротив, плевенчани са достойни хора, които мислят и знаят как да бъде управляван града им".

Като удар под кръста определи поста на Петър Москов във Фейсбук кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

"Управляващото мнозинство трябва да се съсредоточи върху работата, която трябва да се свърши, а не да мери резултати. Това е удар под кръста, защото носи внушение, че по този начин тръгва свалянето на т.нар. "падишах", подчерта той в интервю за Нова телевизия.