/ БГНЕС
Изключеният от парламентарната група на БСП Явор Божанков си татуира на ръката овца с папийонка. Това става ясно от снимки, които депутатът публикува във Facebook профила си.



Вчера от парламентарната трибуна Божанков разкритикува позицията на левицата за въздържане от изпращането на оръжия за Украйна, а след това подкрепи ратификикацията. От БСП обясниха, че действията му са в разрез с решението на Националния съвет на БСП и Общото събрание на парламентарната група да се гласува „против“.

По време на дебатите в залата Явор Божанков заяви, че не е съгласен с тезата, че даването оръжие на Киев ще ни вкара във войната. "Това е исторически момент не само за България, но и за Европа. Решението е важно, символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор", посочи депутатът.

Божанков бе категоричен, че е абсолютно убеден в своята позиция с ясно съзнание какви последствия може да има за него. "Убеден съм в едно и искам да го кажа от тази трибуна и да остане в стенограмите - Русия няма да спечели тази война", добави той.

От левицата посочиха, че според правилника на ПГ всеки народен представител е длъжен да изпълнява решенията на ръководството и Общото събрание. "Може да изразява несъгласие на Общото събрание, но след вземане на решение, е длъжен да го изпълнява. Парламентарната група може да изключи член на групата при системно неучастие в работата на Народното събрание и на парламентарната група или при значителни нарушения на политиката на БСП и коалиционното споразумение. Решението се приема с мнозинство от две трети от членовете на Парламентарната група“, допълниха от "Позитано" 20.

ПГ на „БСП за България“ призова Явор Божанков да напусне парламента и да освободи мястото за следващия в листата.

"В някои от групите има депутати с различно мнение, какъвто е случая с Явор Божанков и Асен Василев, който е гласувал противно на ПП. Но важно е колективното политическо решение. И нашето е: Не на доставянето на оръжия за Украйна", заяви по-рано партийният лидер Корнелия Нинова.

"Това ни въвлича в конфликта и е против българския национален интерес. Търсене на мирно решение, успокояване на света, Европа и България“, допълни тя.