/ iStock/Getty Images
Продължава издирването на двамата затворници, които избягаха от общежитие към затвора в Стара Загора. Те са обявени за общонационално издирване. При пълно взаимодействие с органите на МВР е обявена тревога. Министърът на правосъдието разпореди спешна проверка.

Избягалите са 24-годишният Василе Морару и 30-годишният Александър Хаджи. Те, заедно с 23-годишния Дионис Коджукаро, са осъдени за взривяване на банкомати в Казанлък и Стара Загора. И тримата са осъдени на 4 години и 8 месеца лишаване от свобода при общ режим. Настанени са преди 7 дни в общежитието, след като са прекарали 1 година в ареста.

„Молдовските граждани бяха настанени на територията на общежитието на 14 август и в разумен срок трябваше да получат преводни писма за превеждането им в София. Тези писма по наша информация са били разписани в четвъртък или в петък и е било въпрос на дни да бъдат изпълнени и да бъдат закарани в София за доизтърпяване на наказанието към открит тип общежитие към Софийския затвор”, заяви Запрян Димитров, началник на затворническото общежитие.
При бягството си в събота те се намирали на открития фитнес. Избягали в неизвестна посока.

Точно не може да локализираме часа, това е промеждутък между 15 и 15.30 ч., когато виждаме, че тях ги няма и съответно предприемаме действия по горещи следи, връзка с полицията, с РПУ, със следови кучета. Направихме цяло претърсване на района, може би около 2-3 часа с помощ и от корпуса на затвора, с инспектора по охраната на затвора, с всички лица, които са заети по тези мероприятия, добави Димитров.

Малко преди бягството молдовците са имали среща със свои близки. Сънародникът им казал пред разследващите, че не знае нищо за плана им.

Третият молдовски гражданин в обясненията си посочва, че в последните 2-3 дена са били във влошени отношения, не са споделили с него абсолютно нищо. Направили са едно свиждане с близките си, които са дошли с обща кола - приятелката на въпросното лице, което не е избягало, както и жените на двамата бегълци. Разделили си пътя и по неговите думи са се върнали обратно всички заедно.

Двамата избягали са били близки, настани в обща стая с третия си сънародник. Дори и да са крояли планове, това трудно би достигнало до затворническата управа.

„Не можем да разберем, защото когато общуват помежду си те си говорят на румънски език. Когато общуват с българските затворници говорят на развален руски или български", добави Димитров.

Издирването продължава. По случая е образувано досъдебно производство.
 
 
БГНЕС