Издирват 12 моряци, след като кораб потъна край нос Емине
Издирват 12 моряци, след като кораб потъна край нос Емине / снимка: DarikNews

Корабът „Толстой”, плаващ под севернокорейски флаг, e изчезнал в открито море на 15 мили от нос Емине с 12 души на борда. Спасителната операция продължава при тежки условия, до момента не е открит нито един моряк от потъналия кораб, само термокостюм, но без човек в него.

Корабът “Толстой” е пътувал от Ростов на Дон за турско пристанище с товар въглища. Екипажът е бил от 12 души – един руснак и 11 украинци. Към 4 часа тази сутрин, съдът е подал сигнал S.O.S., прихванат по-късно от радиобуй през сателит.

Районът е бил облетян от хеликоптер от Военноморските сили, който е открил спасителен плот и насочил към мястото търговския кораб “Милин камък”. На плота не е имало хора. До момента не е открит нито един от екипажа.

Спасителната операция продължава.

Транспортният министър Петър Мутафчиев потвърди пред журналисти във Видин информацията за изчезналия кораб в района на нос Емине.

„Корабът е потънал в 04.00 часа сутринта. Всичко е станало много бързо. Няма подадени никакви сигнали за помощ към морските власти в България. В 04.02 часа е установено, че корабът е изчезнал от радарите, които по принцип са отчитали стоенето на кораба на тази морска територия. Турската страна го е засякла в 03.45 часа, след което корабът е изчезнал от техните радари. Това, което имаме като информация от Русия и Украйна, че корабът се казва „Толстой” и е под севернокорейски флаг. Поискахме веднага информация за броя на екипажа на кораба и от каква националност са. Още в 04.00 часа са започнали издирвателните дейности”, каза още министър Мутафчиев.

От пресслужбата на Министерството на транспорта на Русия съобщиха, че корабът “Толстой”, потънал край бреговете на България, е собственост на Северна Корея, предаде ИТАР-ТАСС. От пресслужбата посочиха, че не могат да кажат нищо повече за трагедията, тъй като корабът е собственост на КНДР, а екипажът не е руски.

Други новини от Бургас