Изчислиха какво увеличение на пенсионната вноска би балансирало бюджета на НОИ
Изчислиха какво увеличение на пенсионната вноска би балансирало бюджета на НОИ / снимка: БГНЕС

Увеличение на пенсионната вноска със 7.7 на сто би могло да балансира бюджета на НОИ. Това сочат разчетите на осигурителния институт, изготвени за целите на Консултативния съвет по пенсионна реформа.

Пред Дарик управителят на НОИ Бисер Петков потвърди изчисленията, като допълни, че трябва да има увеличение на вноските за майчинство и безработица.

Петков обаче бе категоричен, че това са разчети, а не предложения на института, което означава, че резултатите им няма със сигурност да бъдат отразени в законодателството.

"Мисля, че не е нещо ново. Коментирано е и преди, че размерите на осигурителните вноски, които биха били достатъчни, за да покрият разходите, трябва да са по-високи от настоящите", каза Петков.

Той подчерта, че НОИ не предлага увеличаване на осигурителната вноска и няма право да прави това. Разчетите, направени от експертите на института, са направени и предоставени на консултативния съвет, за да го подпомогнат при обсъждането на темата за осигурителните приходи, които постъпват във фондовете на бюджетите на общественото осигуряване.

Всички фондове на общественото осигуряване с изключение на този за трудови злополуки и професионални болести са с дефицит, което предполага, че за да се балансират приходи и разходи, трябва да се увеличат осигурителните вноски.

Петков отново напомни, че става дума за разчети по отношение на това как би се балансирала системата, а не за решение за увеличаване на осигурителните вноски.