Избраха Мариана Василева за временен управител на НЗОК
Избраха Мариана Василева за временен управител на НЗОК / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Избраха Мариана Василева за и.д. управител на НЗОК
50580
Избраха Мариана Василева за и.д. управител на НЗОК
  • Избраха Мариана Василева за и.д. управител на НЗОК

Подуправителят на НЗОК Марияна Василева поема временно управлението на институцията, съобщи здравният министър Стефан Константинов след провелото се извънредно събрание на Надзорния съвет на касата. Василева не присъства на заседанието заради среща с представители на регионални здравни каси, обясни още Константинов и уточни, че тя ще управлява касата в срок от 30 дни, до избирането на нов управител от Народното събрание.

„С единодушно решение на присъстващите членове на надзора беше упълномощена Марияна Василева да изпълнява длъжността управител в рамките на 30 дни, както повелява закона. Това беше единствената точка в дневния ред”, заяви министърът.

„Защо е важно това решение - защото ще имаме човек, който да случи договорите и няма да бъде допуснат никакъв хаос или проблеми в здравната система”, уточни министърът. Той коментира още, че на заседанието следващата седмица ще бъдат одобрени и прогнозните бюджети на болниците.

Министър Константинов каза още, че на заседанието днес не е обсъждана кандидатура за нов директор на здравната каса. Няма и предложение за нов заместник здравен министър на мястото на освободената Гергана Павлова. На мястото на Павлова, която беше и председател на Надзорния съвет на НЗОК, ще бъде назначен човек след решение на Министерски съвет, поясни министърът.

Избраха Мариана Василева за временен управител на НЗОК
netinfo

В Закона за здравното осигуряване е записано, че при преждевременно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК, Надзорният съвет възлага на подуправителя да ръководи институцията до избирането на нов управител от парламента. Това трябва да стане до 30 дни от прекратяване на договора на управителя, уточняват от здравното министерство.

Народните представители, със 116 гласа "за", освободиха предсрочно д-р Нели Нешева като управител на НЗОК на 22 февруари. "Против" гласуваха трима депутати, а 8 бяха "въздържали се".

Нели Нешева подаде оставка, след като беше обвинена от депутата от СДС Димо Гяуров, че през 2011 г. е получила 30 000 лева допълнително възнаграждение. Самата Нешева призна, че е получила 12 500 лева, които в последствие дари на Сдружение "Деца и юноши". В мотивите си д-р Нешева посочи, че напуска по собствено желание директорския пост на касата заради създалото се обществено напрежение и появилите се спекулации във връзка с раздадените средства за допълнително материално стимулиране на служители и членове на НЗОК.