Изборите за президент на Русия - празник за руснаците у нас
Изборите за президент на Русия - празник за руснаците у нас / netinfo
25 000 са руските граждани в България, които имат право да гласуват в изборите за нов президент на Русия. 1000 от тях са гласували до 13 ч в изборните секции в София и Пловдив. Секции са открити още в Бургас, Варна и Русе. В 20 ч те ще бъдат затворени и ще започне преброяването на бюлетините.

Ето какво отговори на въпросите на Дарик посланикът на Русия в София Анатолий Потапов, минути след като гласува.

Интересна ли ви беше предизборната кампания?

Да, беше ми интересна. Мисля, че за всеки руски гражданин, който живее в България, днес е тържествен и празничен ден. Обстановката, която виждате тук в посолството, съответства на това настроение. Това за нас е голям празник.

Г-н Потапов, имахте ли истински избор в тази кандидат-президентска надпревара?

Аз лично имах реален избор. Останалите имаха възможността да направят днес своя избор, според собствените си убеждения. Иначе, аз направих своя личен избор.

Как ще се промени Русия след оттеглянето на Владимир Путин от президентската власт?

Мисля, че самият Владимир Путин много говори именно за това, че всеки вижда, че ще бъде лошо, ако новият президент не продължи неговата линия на управление. В момента у нас се прави всичко, за да може тази линия да бъде продължена. Имаме добра основа.

Какво мислите по повод трагедията във влака София-Кардам?

Винаги е лошо, когато умират хора. Мога само да изразя съчувствието си и недоумението си как въобще е възможно това да се случи. Сега ще бъдат проверени причините, но винаги е лошо, когато умират хора.

Съвременна руска музика и щанд, от който могат да си купят пирожки, хайвер и бонбони, посрещаха желаещите да гласуват на президентските избори в секцията в руското посолство на булевард „Драган Цанков”. Всеки един от гласоподавателите можеше да се информира от специалното табло, поставено в залата за гласуване, за подробности от биографията на четиримата кандидати, тяхното финансово състояние, както и за броя на апартаментите, земите или колите, които притежават. Чуйте повече  в репортажа на Евгения Марчева във втория звуков файл.