Свито в разложкия край, село Бачево се гордеее с Надежда Катранджиева, която съвсем скоро празнува своя 100-годишен юбилей. Жената споделя, че на избори е гласувала десетки пъти и винаги е правила това с желание и отговорност, разказва "Неделята на NOVA".

Тя се ражда на 9 октомври 1919 г. - няколко седмици преди подписването на Ньойския договор, документ, който откъсва от родината над половин милион българи и огромни територии. Целият й живот минава в Бачево. 

„Тренд“: Избирателната активност в София към 16.00 ч. е 26,3%


Днес, вече на 100 години баба Надка се гордее с 4 деца, 9 внуци, 13 правнуци и петима праправнуци. За тяхното бъдеще, дойдат ли избори, обикновено отива до урните, макар да се ядосва много на кавгите между политиците, за които слуша всяка вечер по новините.

Баба Надка не може да разбере защо младите не искат да гласуват. Вярва, че в изборите трябва да участват всички, защото само така е сигурно, че човек управлява поне донякъде съдбините си. "Не му е лека работата на кмета, който трябва да е добър. Ако хората са добри към него, и той ще е добър", казва баба Надка. 

Какъв кмет искат българските избиратели?


През годините тя е видяла всичко възможно в политиката. Където и да е отивал гласът й, винаги е съжалявала поне малко за избора си, но с годините се е убедила, че политиците трудно спазват обещания, но пък лесно уверяват и увещават. Тя твърди, че не иска много от държавниците - само да работят задружно и да не крадат. 

Баба Надка от няколко години е загубила зрението си, но продължава да вижда надеждата. Тя е сигурна, че добрите времена за българския народ предстоят. "Има пари в България. Не е толкова бедна страна, обират я България, но пари си има", казва столетницата. 
 
NOVA