Избират най-достойните претенденти за пловдивски  владика
Избират най-достойните претенденти за пловдивски владика / netinfo

54 епархийски представители ще избират двамата най-достойни претенденти за нов пловдивски владика. След смъртта на 74-годишния митрополит дядо Арсений, в момента най-голяма епархия се управлява от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. По устав, за всеки избор на митрополит, се прави каталог на достоизбираемите. В него имат право да попаднат всички, получили епископски сан.

Първият, спряган за поста, е викарият на Патриарх Максим - Николай Знеполски. Другият евентуален кандидат е игумена на Рилския манастир- Адрианополски епископ Евлогий, който 15 години бе Ректор на Пловдивската духовна семинария, а после бе изпратен от Синода за наследник на покойния дядо Йоан в Светата обител.

Освен Николай и Евлогий за поста може да се кандидатира епископ Яков, викарий на Русенския митрополит Неофит и още трима епископи, които се водят към Врачанска митрополия - Теодосий, Павел и Амвросий. Другите с право на избиране са Епископ Нестор от Видинска епархия и Генадий, който е игумен на Троянския манастир. В каталога трябва да бъде включен и викарият на Западноевропейската митрополия Тихон.

На 11 февруари Светият Синод на Българската Православна Църква ще избере един от двамата определени претенденти за поста и ще обяви името на новия Пловдивски митрополит