Десислава Иванчева
Десислава Иванчева / БГНЕС
Иванчева има няколко дни да види материалите по делото
97601
Иванчева има няколко дни да види материалите по делото
  • Иванчева има няколко дни да види материалите по делото
От 4 юни архитект Румен Русев поема район „Младост” като временно изпълняващ длъжността кмет. Това реши днес Столичният общински съвет с 33 гласа „ЗА” и 19 въздържали се. В полза на другия кандидат – Петър Кърджилов имаше само един подкрепящ го глас. До избора се стигна, след като редовно избраният кмет Десислава Иванчева попадна в ареста, а назначеният за временно изпълняващ длъжността ѝ Владимир Клисуров подаде предизвестие за напускане.
 
Ситуацията около назначаване на временно изпълняващ длъжността кмет на район „Младост” се оказа правно предизвикателство за Столичния общински съвет. Официално той има право да назначи някой от заместник-кметовете на района. Това са Владимир Клисуров, Биляна Петрова и Румен Русев.
 
Биляна Петрова е в ареста, заедно с кмета Десислава Иванчева. Владимир Клисуров пък подаде молба за напускане малко, след като Общинският съвет го избра. Единственият вариант остана архитект Русев – заместник-кмет по строителството.

Десислава Иванчева в съдебната зала: Няма такава държава

В битката за поста обаче се намеси и досегашният пиар на район „Младост” – Петър Кърджилов, когото Десислава Иванчева назначи от ареста за свой заместник. Въпреки че заповедта ѝ бе потвърдена и от Владимир Клисуров, който все още е временно-изпълняващ длъжността кмет, Петър Кърджилов все още няма сключен трудов договор. С друга своя заповед Иванчева дори уволни Румен Русев, но в крайна сметка съветът днес го избра за поста. Той получи подкрепата на екипа на района и обяви, че ще започне работа по 600-те забавени преписки. Политиката на управление обаче нямало да се промени, защото според него такава досега нямало:  
 
Ние препоръчахме на г-жа Иванчева какво трябва да прави, как трябва да се искат промени в законодателство, промени в наредби, да правим паркинги на места, отредени за паркинги. Нищо от това не се случваше“, заяви Русев.
 
Петър Кърджилов остана разочарован от решението на Общинския съвет, въпреки старанието му да ги впечатли с кратко представяне на професионалния си път:
 
„Най-напред гласуването показа, че Общинският съвет нямаше възможност да вземе информирано решение. Не се вслушаха в това, което казах, а именно, че волята на г-жа Иванчева е да бъда неин заместник“, каза той.

Румен Русев е новият временно изпълняващ дейността кмет на „Младост“

Междувременно Специализираният апелативен съд отложи днешното заседание, на което трябваше да се произнесе окончателно дали Десислава Иванчева и Биляна Петрова да бъдат отстранени от постовете си. Двете обаче поискаха няколко дни отсрочка, за да се запознаят с материалите по делото.
 
Пред журналисти Иванчева отново настоя, че обвиненията в подкуп срещу нея са инсценировка. А аргументът ѝ беше, че не може да има следи от белязаните пари по сенника на колата ѝ, защото било всеизвестно, че тя не се гримирала:
 
„Пред самия съд прокурорът каза, че даденият сенник, на който съм се гримирала, а вие знаете, че аз не се гримирам по принцип, съм го използвала да се нагримирам. Няма такава държава, няма такова правосъдие! Абсолютно е нагласено! Както казва Марковски - ако има правосъдие, ние сме китайци“, каза Иванчева.
 
Преди заседанието на общинския съвет да започне 10-тина души от администрацията на „Младост” се събраха да подкрепят Румен Русев. Останалата част от екипа пък се оказа или в болничен или на семинар, което пък означава, че няма кой да изготви трудовия договор за назначаване на Петър Кърджилов за заместник-кмет, както и да одобри графика за профилактика на Топлофикация в „Младост”.