/ БГНЕС
Парламентът отхвърли искането на БСП за предсрочното му освобождаване
Иван Иванов остава председател на КЕВР
98111
Иван Иванов остава председател на КЕВР
  • Иван Иванов остава председател на КЕВР
Парламентът не прие исканата от БСП оставка на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Миналата седмица социалистите дадоха Иванов и на главния прокурор заради сделката за ЧЕЗ с „Инерком”.

Според левицата шефът на енергийния регулатор не е изпълнил Закона за енергетиката и не се е намесил и спрял сделката за ЧЕЗ. От Комисията отрекоха да са отказвали да изпълнят закона. Днес, по време на дебатите, управляващите и ДПС защитиха Иван Иванов, а както се очакваше БСП поискаха оставката му.
 
Шефът на КЕВР: Искането на оставката ми е опит за кризисен пиар на БСП

„И нищо друго да нямаше в този спор, само това цъфне, писмото на всички играчи в енергетиката в защита на комисията, която защитавала добре интересите на обществото, е достатъчен и за най-непредубедения човек да разбере за какво става дума. А става дума за нежелание на изпълнителната власт и на КЕВР да си изпълнят законовото задължение, защото искат да прикрият сделката с ЧЕЗ, зад която стоят частни интереси, подкрепени от правителството на Бойко Борисов”, заяви лидерът на БСП от трибуната.  
 

БГНЕС


Позицията на Нинова предизвика ответна реакция от страна на управляващите. „Ако това не е политически натиск, то кое е”, попита Димитър Лазаров от ГЕРБ. „Той бил независим орган, но трябвало да се произнесе да развали сделката. Но вие защо искате оставката на председателя на КЕВР? Отговорът е, че не гумен, а златен печат искате да стане КЕВР, може би в полза на една друга държава или в полза на едни други участници”, коментира още той.  
 
Как председателят на КЕВР аргументира новите цени на тока?

От ДПС коментираха, че не може без критерии да се прилага законът и искането за освобождаване на Иванов е политическо. Отговорността за приемането на изменението в закона е на Народното събрание, без ДПС. „Ние не бяхме съгласни и не гласувахме”, посочи Рамадан Аталай. „Всички вкупом влязохте в чувала”, коментира той. Според него най-слабият във веригата, когото БСП можели да атакуват, се е оказал Иван Иванов.
 

Иван Иванов КЕВР парламент
БГНЕС


Малко след като депутатите го оставиха на поста, в кулоарите на парламента Иван Иванов заяви, че върху него няма оказван политически натиск. „От страна на политически сили единствен опит за натиск беше този, който днес видяхте в пленарната зала, уточни той, но беше категоричен, че няма да вземе отношение по изказаните в дебата мнения”, заяви той.
 
Иванов припомни и подкрепата, която е получил едновременно от българския бизнес, който твърдо настоява да не бъдат повишавани цените на електроенергията, топлоенергията и природния газ, и от енергийните дружества, които обратно - искат скок на тези цени. „Това, че и от двете страни се получава подкрепа за комисията, означава, че ние наистина намираме балансираните решения, които да бъдат в интерес на обществото преди всичко”, обобщи председателят на КЕВР.

Иван Иванов допълни, че не се притеснява от това, че БСП го даде на главния прокурор.
БТА