Продължителни и обилни снеговалежи обхванаха почти цялата страна днес. В сила беше предупреждение от втора степен - оранжев код, за 14 области от Западна и Централна България, и от първа степен - жълт код, за останалата част от страната, за усложнена зимна обстановка. Заради снеговалежите 803 снегопочистващи машини бяха включени в обработването на пътищата от републиканската пътна мрежа. 

Поради обилните снеговалежи бе ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по проходите „Предел“ и „Превала“. До 17:00 ч. утре, 21 януари, в област Враца ще важи временната забрана за движение на тежкотоварни камиони над 12 т по републиканската пътна мрежа на територията на областта, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Оттам апелираха шофьорите да предприемат пътувания само при необходимост и да карат с повишено внимание и съобразена скорост. Поради мъгла е намалена видимостта в прохода „Шипка“ до 30 м, а на „Петрохан“ до 50 м. 

Най-голяма е снежната покривка в Плевен - 22 сантиметра

Над 140 снегопочистващи машини обработваха улиците в 24-те района на София. От Столичната община напомниха, че се осигурява закрила и храна за нуждаещите се останали без дом хора. Гражданите могат да подават сигнали за бездомни хора на телефон 112.

Поради влошените метеорологични условия Паметникът на свободата ще бъде затворен за посещения на 20 и 21 януари, съобщават в официалната си фейсбук страница от Националния парк-музей "Шипка - Бузлуджа". Две пътнотранспортни произшествия затрудниха движението от Габрово към Трявна и Дряново.

Инцидент стана и на магистрала "Тракия" по посока Пловдив. 

Поради обилния снеговалеж е прекъснато електрозахранването
в няколко села в община Благоевград. Това съобщи кметът на Благоевград Методи Байкушев на официалната си фейсбук страница. Без електрозахранване са селата Зелен дол, Селище, Логодаж, Обел и Клисура. 

Екипи на електроразпределителното дружество работят по локализиране и отстраняване на повредата, като има и резервен вариант за захранване, ако се наложи, пише в публикацията още кметът на Благоевград.

В община Благоевград екипите, ангажирани със снегопочистването, вече са на терен, каза по-рано тази вечер за БТА общинският кмет Методи Байкушев. Приоритетно се почистват основните пътни артерии. Чисти се и пешеходната централна градска част, но поради обилния валеж отново се образува снежна покривка, допълни Методи Байкушев. 

По данни на НИМХ към 17:00 ч. най-дебела е снежната покривка в Плевен. Според прогнозата за времето утре снеговалежите се очаква да намаляват и спрат. За неделя няма обявен код за опасни явления. 
Борислава Бибиновска/БТА