Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) предупредиха, че през днешния ден се очаква усложнена зимна обстановка и обявиха оранжев код в 14 области от Западна и Централна България и от първа степен - жълт код, за останалата част от страната. Снеговалежите започнаха вече почти навсякъде, очаквания са за образуване на снежна покривка между 5 и 15 сантиметра, в планинските райони - до 25-30 сантиметра. Ще има и рязко понижение на температурите, придружено с умерен вятър, с условия за виелици и навявания.

Опасно време в цялата страна: Жълт и оранжев код за сняг, виелици и студ

Към момента се извършват обработки със смеси срещу заледяване във всички 24 райони на Столичната община (СО) приоритетно по улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, съобщиха от пресцентъра на СО в информация за обстановката към 7:30 ч. днес. Започнали са частични обработки и по някои основни улици в районите, както и вътрешноквартални улици в зависимост от снеговалежа. На терен в активен режим са 147 снегопочистващи машини. Към момента градският транспорт се движи при зимни услови по обичайните си маршрути и изпълнява всички свои линии. В Природен парк Витоша са опесъчени участъци от двата пътя - кв. „Бояна“ – местност Златни мостове, и кв. „Драгалевци“ – хижа „Алеко“. Ще се допускат само автомобили, с вериги. В интервала от 11:00 до 14:00 ч. не се разрешава движението на превозни средства по планинските пътища.

Екипите на Столичния инспекторат следят обстановката и контролират дейността на почистващите фирми. Извършва се и почистване на прилежащите пространства към спирките на градския транспорт, подходи към подлези и метростанции. Обходи на терен извършват екипите на дирекцията „Аварийна помощ и превенция“. От Столичната община напомнят на шофьорите да карат само с автомобили, подготвени за движение при зимни условия, да бъдат внимателни и да шофират със съобразена скорост.

Внимание, шофьори: Задава се студ със снеговалежи, има опасност от виелици и навявания

Не са добри условията за туризъм по планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Облачно е, вали сняг, във високите части видимостта е намалена. Температурите варират от минус 4 до 1 – 2 градуса. Планинските спасители препоръчват на туристите да се съобразяват с обстановката и да се обличат топло. Съоръженията в курортите работят. Над планините ще бъде облачно, с валежи от сняг, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Ще се образува снежна покривка. По проходите ще има виелици и ще се образуват навявания. Ще духа силен, североизточен, а по билата - югозападен, вятър. Температурите ще се понижават и максималната на височина 1200 метра ще е около минус 2°, на 2000 метра – около минус 7°.
 

337 снегопочистващи машини обработват пътищата от републиканската пътна мрежа, съобщиха от Агенцията "Пътна инфраструктура". В момента сняг вали в областите Варна, Велико Търново, Враца, Ловеч, Кюстендил, Перник, Плевен, Силистра, Търговище, Разград, Русе, София, Шумен, както и в района на проходите Предел, Шипка и "Републиката". Настилките са обработени и пътищата са проходими при зимни условия. В районите със снеговалеж при необходимост има готовност за допълнителна техника. Агенцията "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да предприемат пътувания само при необходимост и да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да не предприемат резки маневри, да спазват необходимата дистанция, както и да не изпреварват снегопочистващите машини.

Поради обилен снеговалеж проходът Предел е затворен за тежкотоварни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета, казаха от Областно пътно управление (ОПУ) – Благоевград. Ограничение за тежкотоварни автомобили над 12 тона е въведено и по пътя II-84 Аврамово – Юндола, от страна на Пазарджик, посочи дежурният служител в ОПУ. 
В момента около 15 снегопочистващи машини са на терен. 

На прохода Петрохан не спира да вали и има силен вятър. Пътят е заснежен, особено откъм монтанската част. Четири машини почистват и опесачават прохода. Съветват се всички, които пътуват оттам да тръгват с пълни резервоари и заредени телефони, както и да карат внимателно. Проходът остава затворен за тежкотоварни автомобили над 12 т. 

Силен сняг вали от сутринта и в Казанлък и на прохода Шипка. Четири машини постоянно чистят прохода. Призовават се шофьорите да бъдат внимателни.

Приоритет при снегопочистването са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласните и второкласните пътища и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България. Пътноподдържащите фирми в цялата страна са в пълна мобилизация и готовност за своевременна реакция. Превантивно настилките се обработват с химически вещества, сол и пясък, за да се намалят предпоставките за заледявания и хлъзгавост при падане на температурите. Към момента на автомагистралите „Тракия“ и „Марица“ настилките са сухи, а видимостта е добра.

Общо 26 снегопочистващи машини обработват пътищата от републиканската пътна мрежа в областта. Обстановката в община Русе е спокойна, съобщи за БТА директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" Георги Игнатов. Пътищата се почистват и третират против заледяване. От областната управа информираха, че в региона няма населени места без ток и вода. От хидрометеорологичната служба съобщиха, че дебелината на снежната покривка е около 15 сантиметра. Вятърът е умерен, като скоростта му достига до 32 км/час и е с посока изток-североизток. 

БТА

Сняг превалява в цялата Разградска област. Пътищата са проходими при зимни условия, към момента няма въведени ограничения или затворени пътни участъци на територията на областта, съобщи дежурният в Областното пътно управление и допълни, че на терен работят 16 машини на пътноподдържащата фирма. Дежурният в Областното пътно управление добави, че поради обилен снеговалеж е ограничено движението на моторни превозни средства над 12 т по първокласния път  Русе – Разград, но на територията на област Русе. 
Експертът в Областната администрация Николай Атанасов заяви, че до този част не са получени сигнали от общините в областта за пътни инциденти или закъсали автомобили, както и за населени места без ток и вода.

Всички пътища в Силистренско са проходими при зимни условия и към момента няма въведени ограничение или затворени участъци. Това съобщи дежурният в Областното пътно управление и допълни, че на терен работят 16 машини на снегопочистващата фирма. В района на селата Богорово и Средище е имало закъсали два товарни камиона, но вече са изтеглени. Към момента няма информация за населени места без ток и вода в региона. От Община Силистра съобщиха, че в момента се почистват и опесъчават улиците в града.

БТА

Проходими при зимни условия са пътищата от републиканската пътна мрежа в област Добрич. Десет машини на Областно пътно управление – Добрич (ОПУ), част от тях и с гребла, обработват и осоляват пътните артерии. Това каза дежурният в ОПУ – Добрич. Той допълни, че към момента няма заледени участъци. Машини обработват пътя Добрич – Силистра, Добрич – Владимирово, Добрич – Житница – Балик, Добрич – Победа – Спасово. Обработени и проходими са артериите Добрич – Варна, Добрич – Балчик и Добрич – Генерал Тошево. От Областно пътно управление съветват да се шофира внимателно и съобразно пътната обстановка. От Хидрометеорологичната обсерватория в Добрич казаха за БТА, че снежната покривка е 3 сантиметра, като падналото количество валеж е 5 литра на квадратен метър. Температурата е минус 1 градуса. Прогнозата е за спиране на валежите през нощта, но понижаване на температурите. 

Сняг вали и над цялата област Търговище, пътната обстановка е спокойна. Това съобщи за БТА дежурният в Областното пътно управление в Търговище (ОПУ). На терен са 20 машини, които опесъчават настилките. Образувалата се снежна покривка е минимална. В региона няма регистрирани пътни произшествия. Въпреки снеговалежа видимостта е добра, няма мъгла и вятър. Температурите са от един до минус един градуса. След вчерашните почти 20 градуса, земята и топла и снегът не се задържа, каза дежурният. По данни на Метеорологичната обсерватория в града на 19 януари максималната регистрирана температура е била 19,8 градуса, каза ръководителят на институцията Красимира Стойчева. 

Девет големи и три малки машини, както и две товарачки са на терен от 2:30 ч. днес и обработиха цялата улична мрежа в Шумен и общинската пътна мрежа, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Създаден е денонощен график за почистване и при усложняване на обстановката всичката налична техника има готовност да излезе незабавно. Дежурните екипи на общинските предприятия също са на терен и работят. Засега няма условия за заледяване. На дежурния телефон в Община Шумен не са получавани сигнали от граждани, допълват от общинския пресцентър и отправят призив към шофьорите да карат внимателно и да се съобразяват с метеорологичната обстановка. Шофьор на лек автомобил е загубил контрол над управляваната от него кола и се ударил в крайпътно дърво между новопазарските села Църквица и Жилино, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Шумен Ася Йорданова. При катастрофата няма пострадали.

Две пътнотранспортни произшествия затрудняват движението от Габрово към Трявна и Дряново, казаха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Габрово. 
Движението и към Дряново, и към Трявна се осъществява в едната лента, като преминаването на автомобили не е ограничено. Служители на сектор „Пътна полиция“ регулират движението на място. Инцидентът към Трявна е станал в района на село Жълтеш, а този към Дряново в района на село Сарая. За инцидента по пътя Габрово – Дряново от полицията посочиха, че става дума за челен удар между товарен и лек автомобили. Двама души от този инцидент са откарани в болница. От Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи призовават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена с пътните условия скорост. В момента в област Габрово вали обилен снеговалеж и видимостта е намалена. 

От тази нощ в планинските части на област Монтана вали сняг, а в равнинните - слаб дъжд и мокър сняг, но няма затворени пътища и селища без ток и вода, съобщи областният управител на Монтана Ивайло Антонов. Пътят от София за Монтана през прохода Петрохан в Стара планина е почистен и по него в момента има интензивно движение от прибиращи се за почивните дни хора. Пътят между Монтана и Враца, който е част от главен път Е-79, е почистен до асфалт и по него движението е нормално, каза областният управител на Монтана.

В община Плевен цялата налична техника е ангажирана със снегопочистването, съобщават от пресцентъра на общинската администрация. От рано сутринта цялата налична техника е на терен. Извършена е и предварителна обработка на проблемните пътни участъци със сол и пясък. Машини са изпратени и на трите проблемни участъка, където има снегонавявания - пътят между селата Пелишат и Згалево, Бохот - Тученица - Радишево и Върбица – Буковлък, допълват от Общината.

Ограничено е движението на тежкотоварни камиони над 12 т по републиканската пътна мрежа на територията на област Враца от 05:00 ч. днес до 17:00 ч. на 21 януари (неделя). Тежкотоварните автомобили могат да преминават по пътя II-15 Враца – Ферибот Оряхово и пътя II-13 Плевен – Бяла Слатина – Борован. Движението по двете пътни артерии трябва да се осъществява задължително с вериги.

Кметът на село Върбица е сигнализирал за проблем с почистването на участъка към село Буковлък. Там има аварирал камион, което допълнително утежнява обстановката. Кметът на Славяново е информирал, че не се почиства пътят към Пордим, но този участък е в района на Областното пътно управление, уточняват от общинската управа. Всички сигнали, които постъпват на "горещия телефон" на Общината 064/881- 323 за проблемни пътни участъци, се предават веднага към съответните фирми по райони.

По информация на фирма "Тролейбусен транспорт" няма проблем при обслужването на линиите на обществения транспорт в Плевен. Временно е спрян от движение електробусът, обслужващ линията Плевен – Гривица. На територията на общината няма места без електрозахранване. От Областната администрация съобщиха, че по данни на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към момента няма данни за бедстващи хора. Няма и населени места с прекъснато електрозахранване.

По данни на Агенцията "Пътна инфраструктура" е ограничено движението по път II-13 Долни Дъбник – Искър поради снеговалеж и закъсали тежкотоварни автомобили. По рано през деня бе ограничено движението по I-3 Плевен - Русе в района на село Гривица заради катастрофа. Според информацията, подадена към Областната администрация, при инцидента има загинала жена. Оттам допълват, че снежната покривка в областта е между 8 и 10 см. Валежите ще продължат през целият ден. Вятърът ще бъде от умерен около 6-7 метра в секунда. Очакват се заледявания на пътните настилки.

БТА

Няма въведени ограничения по пътищата във Великотърновска област заради снеговалежа, казаха от Областното пътно управление. Пътищата са изчистени, продължава обработката на обледени участъци. Сняг вали в цялата област, снежната покривка е около пет сантиметра, а температурата около нулата. Пътищата са проходими при зимни условия. Към момента на територията на областта няма въведени ограничения или затворени пътища.

Всички пътища от републиканската пътна мрежа на територията на област Ямбол са проходими при зимни условия. В момента сняг вали в цялата област, но няма все още натрупвания или навявания. Това съобщи директорът на Областното пътно управление инж. Галин Костов. По думите му вече се почистват 35 км от автомагистрала "Тракия" в Ямболска област, както и потенциално опасните участъци. "Целият ресурс е в готовност. Всички 59 машини и служители са по опорните пунктове. Имаме необходимото количество инертни материали. Направили сме необходимата координация с Областната дирекция на МВР и с областния управител", каза Костов.

Към момента никъде в Ямболска област няма подадени сигнали за прекъснато електрозахранване. Няма населени места без ток и вода. Обстановката се следи постоянно, каза областният управител Биляна Кавалджиева-Димитрова. "Асфалтовата настилка е мокра, температурите са около нулата в момента и има условия за хлъзгавост. Трябва скоростта на шофиране да е по-ниска от допустимата за съответния участък", призова директорът на Областното пътно управление в Ямбол.

Слаб е снеговалежът в Кюстендилска област, няма въведени ограничения, казаха от Областното пътно управление. "Валежът е слаб, пътните настилки са мокри, но няма снежна покривка, с изключение на по-високите места, където пътищата се обработват и почистват, казаха още оттам.

Към момента няма инциденти, предизвикани от усложнена метеорологична обстановка, няма и затворени пътища. Слаб е валежът и към границата с Република Северна Македония, където към момента също няма ограничения. Около 30 машини са по пътищата в областта, пътищата се почистват и обработват против заледяване, допълниха от Областното пътно управление.

В област Сливен пътищата са проходими при зимни условия. Пътните настилки са мокри, а в планинската част - общините Котел и Твърдица, са обработени и опесъчени. Дванайсет са снегопочистващите машини, които са на разположение. Има слаб снеговалеж. Вятърът, който имаше в сутрешните часове в областния град, утихна към обед.

БТА

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на изход на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП), съобщиха на сайта си от Главната дирекция „Гранична полиция“ - МВР.

По границата с Румъния трафикът е интензивен на ГКПП „Кардам“ и „Дунав мост Видин“ на изход за товарни автомобили.

По границата със Сърбия трафикът е интензивен на ГКПП „Калотина“ на изход за товарни автомобили. На пункта „Калотина“ се извършват строително-монтажни дейности, които налагат временно стесняване на пътните платна и реорганизация на движението на преминаващите превозни средства. През празничните дни пътуващите с леки автомобили следва да имат предвид, че временната организация на движението преди и в зоната на граничния пункт може да удължи времето за преминаване.

По границата с Турция е интензивен трафикът на ГКПП „Капитан Андреево“ на изход за товарни автомобили.

Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове по границата с Гърция. През граничните пунктове „Маказа“, „Златоград“ и „Ивайловград“ могат да преминават само леки коли и микробуси.

По границата с Република Северна Македония трафикът е нормален на всички гранични пунктове.
БТА, ПСС, МВР, АПИ