Искат от Емел Етем вертолети за гасенето на пожара в парк Рила
Искат от Емел Етем вертолети за гасенето на пожара в парк Рила / снимкa: Sofia Photo Agency
Кметът на Благоевград Костадин Паскалев поиска от министъра на извънредните ситуации Емел Етем да бъдат изпратени вертолети за потушаване на пожара в Национален парк "Рила", съобщиха от общинската администрация. Причината е, че пожарът може да се разпространи и да обхване и града.

От кметството съобщиха още, че ще бъде сформиран и кризисен щаб в сградата на Община Благоевград.

Пожарът вече е обхванал над 1200 декара горска растителност, близо до хижа "Македония". Местността е на 1800 метра надморска височина и е трудно достъпна. Над 100 полицейски служители от Благоевград и Симитли са мобилизирани за гасене на масивния пожар в местността "Аризманица" НП в "Рила".

България не разполага с хеликоптери за пожарогасене, така че ако пожарът в Национален парк „Рила" не бъде овладян с други средства, ще се търси летателна техника отвън. Това заяви директорът на Национална служба „Гражданска защита" Андрей Иванов.

Запознат съм с искането на кмета на Благоевград, отправено към министъра на извънредните ситуации Емел Етем за предоставяне на вертолети за потушаване на пламъците, но на практика това невъзможно, добави той.

Иванов заяви, че операцията по овладяване на огъня се води от Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението" и Министерството на вътрешните работи.

По последни данни пожарът, избухнал към 15:00 ч. вчера, е унищожил над 1300 дка, от които 350 - горски масив.