Искат още увеличение на заплатите за медицинските сестри
Искат още увеличение на заплатите за медицинските сестри / cнимкa: Sofia Photo Agency
Ново увеличение на заплатите на медицинските сестри в столичните детски заведения е възможно, ако бъде променено постановление на Министерския съвет. На среща в Столичната община представители на общинската дирекция „Здравеопазване” и районните кметове решиха да поискат нормативната промяна, която ще даде възможност за дофинансиране на заплатите на медицинския персонал от местните данъци и такси.

„Столичната община има ресурс да увеличи заплатите на медицинските сестри от 1 юли, но при положение, че бъде променена законовата уредба”, обясни д-р Нели Нешева – директор на общинската дирекция "Здравеопазване".

„Тъй като сега Общината е с вързани ръце, тя няма законова уредба, с която може да дофинансира средните работни заплати на работещите в детските ясни и градини от местни данъци и такси, взехме общо решение да извикаме на среша министъра на здравеопазването и министъра на финансите, да забързаме процеса за това допълнение”, допълни д-р Нешева

По време на срещата стана ясно, че до края на април медицинските сестри ще получат компенсациите си от въвеждането на плоския данък, а до края на май ще им бъде изплатено 20-процентното увеличение от януари, със задна дата. С него средната брутна работна заплата става 387 лева, което не удовлетворява голяма част от персонала, споделиха районните кметове. 110 медицински сестри от четири столични района са подали молби за напускане, а от тази година с разкриването на нови детски градини ще се отворят още 100 работни места.